IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на "Градус" поскъпнаха с 1,7% и формираха 80% от оборота на БФБ

В първия си ден на търговия книжата на борсовата компания поскъпнаха до 1,83 лв. за ценна книга спрямо 1,8 лв. при IPO-то

19:33 | 06.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Акциите на "Градус" АД поскъпнаха с 1,7% до 1,83 лв. в първия ден от борсовата търговия. Припомняме, че при IPO-то на 18 и 19 юни 2018 г. цената беше 1,8 лв.

Оборотът с акциите на старозагорския производител на пилешко месо възлезе на 722 хил. лв. или 80% от целия борсов оборот.

"Листването на "Градус" е положителен знак за всички останали компании, че капиталовият пазар може да бъде алтернатива за финансиране на частния бизнес. Компанията е доказателство, че добре планираното и прецизно изпълнено първично публично предлагане може да бъде голям успех дори и при ниска ликвидност", каза изпълнителният директор на БФБ Иван Такев при старта на търговията днес.

"Радваме се, че успяхме да реализираме едно от най-големите IPO-та в България. Минахме през труден и дълъг процес. Благодарим на БФБ, централен депозитар и посредника в сделката. Използвахме този сегмент, който е рядко ползван, защото смятаме, че е най-справедлив и за акционерите, и за инвеститорите", каза главният финансов директор на "Градус" Георги Бабев.

Изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов обеща, че голямата отговорност за успешното IPO върви ръка за ръка с по-добра отчетност и комуникации към обществеността. Пред Investor.bg той каза, че очаква компанията да стане част от основния индекс SOFIX още през следващата година.

Търговията с останалите акции беше за символичните 180 хил. лв., от които 131 хил. лв. с компании от SOFIX.

Основният борсов индекс SOFIX отчете минимален спад с 0,13% до 639,4 пункта. Силен ръст с 3,16% имаше при цената на акциите на Първа инвестиционна банка до 3,92 лв. за акция. Само преди няколко дни книжата на банката се търгуваха на 3,5 лв., но последва ръст с 12%, съвпаднал с обявяването на сделката за покупка на Сосиете Женерал Експресбанк от Банка ДСК. В темата за ПИБ в Коментари на Investor.bg се споменава, че коефициентът цена/собствен капитал в тази сделка потвърждава този от сделката при ОББ и KBC.  Вероятно това дава повод на спекулантите да правят собствени калкулации за оценката на ПИБ.

Силен ръст с 2,86% до 1,8 лв. за ценна книга имаше и при акциите на Централна кооперативна банка АД, като ръстът само при банките в SOFIX доказва, че може би това е оптимизъм след оценката цена/собствен капитал в сделката за Сосиете Женерал Експресбанк.

Нямаше други компании в SOFIX с ръст. Със спадове се отчетоха акциите на "Монбат" АД с 5,36% до 7,95 лв. за акция, на "Сирма груп холдинг" АД с 3,15% до 0,862 лв., на "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ с 0,52% до 1,9 лв. и на "Софарма" АД с 0,25% до 4,04 лв.

С най-много сделки днес бяха акциите на "Градус" АД с 65, следвано от "Адванс Терафонд" АДСИЦ с 18 и "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ с 11.

На второ място по оборот сред компаниите на борсата беше "Химимпорт" АД с 65 хил. лв., следвана от "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ с 26 хил. лв., "Софарма трейдинг" АД с 23 хил. лв., "Адванс Терафонд АДСИЦ" с 19 хил. лв. и т.н.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още