Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Акциите на Юрий Гагарин с двуцифрен ръст*

Борсата реагира на новината, че Благоевград – БТ и София - БТ са отправили оферта за най-големия акционер в дружеството

Индексите на БФБ започват с повишения новата седмица, след като приключиха с ръстове миналата, както следва: SOFIX (+0,8%) до 501,18 пункта, BGBX40 (+0,6%) до 100,89 пункта и BGTR30 (+0,6%) до 401,86 пункта. Само имотният BGREIT отстъпва – с 0,1% до 92,42 пункта.

Водещите индикатори в Германия и Франция нарастват съответно с 1,1% и 0,8%, докато основният британски индекс се покачва с 0,2% в ранната европейска търговия.

Повечето азиатски борси днес се повишиха, като Китайската борса приближи 5-годишен връх, подкрепена от очакванията за евентуални нови монетарни стимули от властите в Пекин.

Търговията на регулирания пазар на акции на БФБ в началото на сесията възлиза на 219 хил. лв., като с най-голям оборот са Химимпорт: обикновени (+0,3%) – 81 хил. и привилегировани (-0,4%) – 36 хил., Енемона (-6,7%) – 19 хил. и Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 14 хил.

В първите два часа на търговия на борсата има сключени сделки с 33 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 18/6, а при 9 позиции няма промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Юрий Гагарин (+10,6%), а с най-голямо понижение след Енемона са книжата на Софарма имоти АДСИЦ (-2,5%).

Дъщерните на Булгартабак Благоевград – БТ и София - БТ са отправили оферта за най-големия акционер в Юрий Гагарин - Баранко ЕООД, става ясно от сайта на КЗК. Стойността на сделката не се уточнява. До октомври 2006 година фабриката за хартии за цигари и цигарени филтри, която се намира в Пловдив, също беше част от „Булгартабак“. След това обаче холдингът продаде своите акции чрез публично предлагане на БФБ – София.

Засега няма сделки с акциите на Синтетика. Евроинс Румъния Застраховане-Презастраховане АД е увеличило дела си в компанията от 9,52% на 10,42%.

* Информацията е актуална към 12:10 часа.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

По статията работи: Петър Нейков
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
5 от 5: SOFIX се понижи във всички сесии от седмицата