Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Акционерите на "Еврохолд" одобриха увеличението на капитала

Все още не е публикуван проспектът, който трябва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор

Акционерите на "Еврохолд" одобриха увеличението на капитала

Снимка: Pixabay

Акционерите на "Еврохолд" одобриха увеличението на капитала чрез емисия нови акции на Българската фондова борса, става ясно от протокола от проведеното на 10 април извънредно общо събрание на акционерите, разпространен чрез борсовия оператор. 

С новата емисия акции компанията ще може да привлече до 100 млн. евро собствени средства. Предмет на публичното предлагане ще бъдат малко над 79 млн. нови обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. и емисионна стойност от 2,50 лв. за една акция.

Емисията ще се счита за успешна, ако бъдат записани минимум 40% от новите акции (31,6 млн. акции).

Все още не е публикуван проспект, който трябва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор. Инвестиционен посредник по увеличението на капитала е "Евро-Финанс" АД.

Еврохолд България АД
Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане, съобщиха от компанията. 

На 19 януари 2021 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на "Еврохолд България" АД да придобие дружествата на чешката енергийна компания "ЧЕЗ Груп" в България.

По този начин "Еврохолд" получи всички необходими регулаторни разрешителни за реализиране на придобиването. Сделката вече беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията на 29 октомври миналата година.

"Еврохолд“ ще придобие контрол над бизнеса на "ЧЕЗ Груп“ в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта "Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни“. Сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България“ АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия "ЧЕЗ Електро България“ АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, компанията за IT услуги – "ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса – "Бара Груп“, и "ЧЕЗ България“ ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

От началото на годината акциите на "Еврохолд България" поскъпват с близо 44% при пазарна капитализация от 493,814 млн. лв.  

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата приключи с ръст при три от индексите