Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Акционерите на „Петрол“ ще гласуват намаляване на капитала на извънредно ОС

Предложението е капиталът на дружеството да бъде намален четири пъти, достигайки сумата 27 312 403 лв.

Акционерите на „Петрол“ ще гласуват намаляване на капитала на извънредно ОС

Снимка: Pixabay

Акционерите на „Петрол“ АД ще гласуват намаляване на капитала на дружеството на извънредно общо събрание. Това става ясно от материалите към поканата за събранието, публикувани на сайта на Българска фондова борса.

На гласуване ще бъде подложено предложението капиталът на „Петрол“ да бъде намален от 109 249 612 лв. на 27 312 403 лв. по реда на чл. 200, т. 1 от Търговския закон (ТЗ) чрез понижаване на номиналната стойност на емитираните акции от 4 лв. на 1 лев.

Намаляването на капитала се извършва с цел покриване на загуби, така че размерът на вписания капитал да бъде свален до размера на чистата стойност на имуществото на дружеството по чл. 247а, ал. 2 от ТЗ. По този начин ще бъде спазено законовото ограничение по чл. 252, ал. 1, т. 5 от ТЗ и „Петрол“ АД ще продължи да функционира като действащо предприятие.

Част от дневния ред на свиканото извънредно общо събрание е избирането на  Румен Александров Константинов за член на Надзорния съвет на „Петрол“ АД. Той ще замести починалия Иван Алипиев Войновски.

Общото събрание е насрочено за 18 февруари 2019 г., като при липса на кворум ще се проведе на 6 март. 
 
През март миналата година в Търговския регистър беше вписана друга промяна в броя и номиналната стойност на акциите от капитала на „Петрол“ АД.

Промяната беше съгласно решение на общото събрание на акционерите на дружеството, прието на 26 октомври 2017 г., с което беше увеличена номиналната стойност на емитираните от „Петрол“ АД акции от 1 лев на 4 лева.

Увеличението беше осъществено чрез обединяване на 4 съществуващи към момента акции, всяка една с номинална стойност от 1 лев, в 1 нова акция с номинална стойност от 4 лева.

В резултат от увеличението на номиналната стойност на емитираните акции чрез процедурата по обратен сплит броят на акциите, които формират капитала на „Петрол“ АД, беше намален от 109 249 612 броя на 27 312 403 броя, като беше запазен размерът на капитала на 109 249 612 лева. Беше направен опит решението за тази процедура да бъде прокарано още през 2016 г., но тогава акционерите на „Петрол“ отхвърлиха с мнозинство от три четвърти обратния сплит на акциите.

За последно сделки с акции на „Петрол“ АД на БФБ е имало на 13 декември на цена от 0,985 лв. за брой. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Половината от оборота на БФБ дойде от сделки с книжата на „Еврохолд България“