Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Албена“ отчита 6% понижение на приходите от туризъм за деветмесечието

Разходите се увеличават и сумарният ефект е годишен спад на печалбата за периода с 2,1 млн. лв.

„Албена“ отчита 6% понижение на приходите от туризъм за деветмесечието

Снимка: Albena.bg

Слаб ли е туристическият сезон? Вече има и отчети на публични дружества, които могат да хвърлят повече светлина извън данните на НСИ и Министерството на туризма.

„Албена“ АД отчита 6,4% спад на приходите от туризъм до 77,6 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г., спрямо 82,9 млн. лв. за същия период на 2018 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез „БФБ“ АД.

Нагоре са приходите от наеми - с 2% на годишна база до 4,1 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г. Това са приходи от наем на обекти, включително по алеите, осигуряващи забавления, но също и от ресторанти. Наемите се договарят предварително, съответно когато не се е знаело, че туристическия сезон ще е надолу. Под въпрос е дали догодина „Албена“ АД ще постигне такива приходи от наем, предвид песимизма в сектора след слабия сезон през 2019 г. и фалита на Thomas Cook.

За съжаление разходите се увеличават и сумарният ефект е спад на печалбата. Разходите за дейността се увеличават с 2% на годишна база до 76,2 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г.

За да закрепи отчета, „Албена“ АД е извикала по-висок дивидент от дъщерните дружества и за деветмесечието на 2019 г. той е 4,15 млн. лв., спрямо 1,55 млн. лв. година по-рано, или с 2,6 млн. лв. повече.

В резултат печалбата намалява със само 2,1 млн. лв. на годишна база до 16,7 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г. Ако не бяха по-високите приходи от дивиденти, печалбата щеше да е с 4,7 млн. лв. по-малка.

Тъй като туристическото дружество работи на загуба през четвъртото тримесечие на всяка година, може да се допусне, че печалбата ще намалее през четвъртото тримесечие и на 2019 г.  

Акциите на „Албена“ АД поевтиняват с 8,89% за последните 12 месеца до 41 лв. за брой и 175 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,8 лв.

Приходите на „Приморско клуб“ ЕАД, което е дъщерно дружество на „Албена“ АД, ситуирано в ММЦ Приморско, се увеличават с 4% на годишна база до 7,3 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г.  Нетната печалба обаче намалява с 40% на годишна база до 752 хил. лв. за деветмесечието на 2019 г., спрямо 1,26 млн. лв. година по-рано, или спад с 511 хил. лв. 

За съжаление и „Приморско клуб“ ЕАД също губи от дейността си през последната четвърт на годината и в края на 2018 г. остава с печалба от едва 195 хил. лв. Ако през тази година тя е с 511 хил. лв. по-малка, компанията ще излезе на загуба.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни кнжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Сделки със „Софарма Трейдинг“ за 2,7 млн. лв. повишиха борсовия оборот