IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкомет финализира инвестиционната програма за 2016 – 2017 г.

Общата инвестиция е в размер на 36 млн. евро и ще обхване трите основни цеха – леярен, валцов и пресов

16:10 | 04.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Инвестиционната програма на Алкомет АД за 2016 – 2017 г. е финализирана и финансово подсигурена, става ясно в съобщение на дружеството до акционерите, разпространено чрез БФБ – София.

Общата инвестиция е в размер на 36 млн. евро и ще обхване трите основни цеха – леярен, валцов и пресов.

Планираните инвестиции са свързани с увеличаване на капацитета, разнообразяване на продуктовата гама, повишаване на производствената ефективност, оптимизиране и подобряване на  техническите и технологични параметри на процесите и осигуряване на по-високо качество на произвежданите валцови и пресови изделия.

Първият етап предвижда монтиране на нов студеновалцов стан за валцоване на ленти и съпътстващи съоръжения, както и на машина за шлайфане на работни валове. Планира се също преустройство на наличните 5 броя електросъпротивителни пещи за отгряване на алуминиево фолио за работа с природен газ във валцов цех, монтиране на нова иновативна преса за производство на специални алуминиеви профили и на пещ за изкуствено стареене на профили.

След завършването на цялостната инвестиционна програма се очаква общият обем на продукция да нарасне с минимум 35% при запазване на нивата на рентабилност, посочва компанията.

Алкомет приключва деветмесечието с реализирана печалба след облагане с данъци в размер на 21,3 млн. лв., което е четири пъти повече спрямо печалбата в размер на 5,025 млн. лв. година по-рано, показва междинният финансов отчет на дружеството.

Само през третото тримесечие дружеството отчита печалба от 7,743 млн. лв., което дори надминава очакванията на анализаторите на Първа финансова брокерска къща (ПФБК), които прогнозираха нетната печалба за третото тримесечие да достигне 6 млн. лв.

Продажбите на Алкомет през третото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. бележат ръст с около 1,6%, като пресовата продукция е със спад от 4%, а валцовата продукция е с ръст от 4%.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Нетните приходи от продажби за деветмесечието на 2016 год. възлизат на 243,362 млн. лв., като в тях приходите от продажба на продукция са 235,570 млн. лв. И двете стойности представляват намаление от около 6,5% спрямо деветмесечието на миналата година.

Компанията обуславя това понижение с по-ниските нива на цената на алуминия на Лондонска Метална Борса за разглежданите периоди.

Стратегията за преструктуриране на продуктовия микс от произвежданите алуминиеви профили в Алкомет доведе до увеличение на специалните профили с 25%, на боядисаните профили - със 113%, на елоксираните - с 9% при съответно намаление на стандартните профили с 9%. Цифрите отразяват промяната през първите девет месеца от годината в сравнение със същия период на миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 7 години
Браво Алкомет! Имам много хубави спомени от тази акция още от МП :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още