Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Алкомет“ се върна на печалба след ръст на приходите с 14%

Печалбата за първото тримесечие на 2021 г. е 171 хил. лв., спрямо загуба от 772 хил. лв. за същия период на миналата година

„Алкомет“ се върна на печалба след ръст на приходите с 14%

Алуминиевото фолио е основен продукт на "Алкомет" АД Снимка: дружеството

„Алкомет“ АД се връща към печалба след ръст на приходите с 14% на годишна база до 108,5 млн. лв. за първото тримесечие на 2021 г., показва отчетът на шуменското дружество, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД.

Още по темата

Печалбата за първото тримесечие на 2021 г. е 171 хил. лв., спрямо загуба от 772 хил. лв. за същия период на миналата година. Подобрението е със 943 хил. лв.

За 9 юни 2021 г. е свикано редовно общо събрание на акционерите, на което няма да бъде гласуван дивидент. Това е нормално, защото за 2020 г. компанията отчете 3,6 млн. лв. загуба след нетна печалба от 8,6 млн. лв. за 2019 г.

Основните акционери в „Алкомет“ АД са “Алуметал” АД със 73,25% и Faf Metal Sanayii Ve Ticaret AS с 16,86%.

Произведеният алуминиев прокат от леярния цех на дружеството за отчетния период е 24 238 метрични тона, което е с 28% повече в сравнение със същия период на 2020 г.

Алкомет АД

„Търсенето на алуминиеви пресови продукти на европейския пазар през отчетния период е във възходящ тренд. Това е свързано с необходимостта от възстановяване на складовите наличности, които бяха редуцирани до минимум по време на пандемията, както и с връщането към нормална работа  на индустрии като строителство, автомобилостроене, машиностроене. Производственият капацитет на линиите за пресоване е напълно зает с поръчки. Линиите за повърхностни обработки – елоксация и прахово боядисване предстои да се модернизират за да отговорят на завишеното пазарно търсене в количествено и качествено измерение“, се казва в междинния доклад за дейността.

Германия остава основен пазар с дял около 19,7% пазарен дял, Италия – с 14,5 %, Полша- с  13,3%, следвани от Испания, САЩ, Нидерландия, Дания, България, Австрия и Белгия.

Акциите на „Алкомет“ АД поскъпват със 71% в последните 12 месеца до 8,45 лв. за акция и 152 млн. лв. пазарна капитализация. Преди три години цената обаче е била 13 лв. за акция, тоест още има за възстановяване.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата приключи с трети пореден дневен ръст за SOFIX