Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Алкомет" със спад на приходите и печалбата за 2019 г. заради цената на алуминия

Дружеството е реализирало рекордни продажби през април въпреки пандемията и е осигурено с поръчки за пълния си капацитет и за юни

"Алкомет" със спад на приходите и печалбата за 2019 г. заради цената на алуминия

Снимка: Алкомет

Най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови продукти в България – "Алкомет", отчита спад на приходите и печалбата за 2019 г., продиктувани основно от спада на цената на алуминия на международните пазари, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Нетната печалба на компанията намалява до 8,558 млн. лева през миналата година от 13,572 млн. лева през 2018 г. Доходът на акция е 0,48 лева спрямо 0,76 лева година по-рано.

Дружеството отчита намаление на приходите от продажби на продукция с около 4% за годината заради спада на цената на алуминия. Като цяло обаче дружеството посочва, че търсенето на продуктите му на пазарите остава стабилно.

На вътрешния пазар понижението е 1% от 18,56 млн. лева през 2018 г. до 18,349 млн. лева до 2019 г.

Продажбите на външните пазари отчитат спад от около 4% от 343,784 млн. лева през 2018 г. до 328,840 млн. лева през 2019 г. Дружеството разчита основно на външните пазари – почти 95% от продажбите са извън България.

Общо нетните приходи от продажби на "Алкомет" намаляват до 347,189 млн. лева от 362,344 млн. лева година по-рано.

Компанията успява да намали разходите си за материали с 6% и разходите за лихви с 16%, което обаче се компенсира от увеличените разходи за персонал и на разходите за външни услуги.

През миналата година "Алкомет" е приключило със строежа на цеха за новия студено-валцов стан за валцоване на ленти и съпътстващите съоръжения. В момента текат пробни тестове, а към края на първото полугодие се очаква цехът да заработи в пълен капацитет.

Приключени са и дейности по преустройство и на пет броя пещи за отгряване на алуминиево фолио, които преминават на природен газ. С пълен капацитет работят и някои нови линии на дружеството.

В началото на тази година компанията обяви нова инвестиция – обособяване на цех за механична обработка на алуминиеви профили и преустройство на съществуващи съоръжения в рамките на производствената площадка на предприятието. Предвижда се инсталиране на CNC машини в съществуващата сграда, строителство на нова сграда, както и преустройство на съществуващи съоръжения.

Инвестициите са довели до увеличение на стойността на имотите, машините и съоръженията на дружеството със 7%. Заради спада на цената на алуминия намаляват търговските вземания на компанията.

Що се отнася до пандемията от новия коронавирус, "Алкомет" посочва, че по време на извънредното положение предприятието е работило на пълен капацитет и само някои административни служители са работили дистанционно. През април дружеството е реализирало рекордни продажби, като очаква почти  подобен обем и през май. Осигурени са и поръчки за юни за пълния производствен капацитет.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ей, разцете ли щяха да и окапят на Миглена Иванова да сложи един линк към профила на компанията за която пише?

Още от Новини и анализи
SOFIX с дневен спад от 0,6% до 449,82 пункта