IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтерко е доставило първите MyKi в Мексико, Германия, Венецуела и Австрия

След Нова година производителят ще предложи устройства за проследяване на коли и велосипеди с нова технология за зареждане на база вибрациите при движение

11:03 | 18.10.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илюстрация: Allterco</p>

Илюстрация: Allterco

Българската компания за телекомуникации Алтерко (Allterco), създала иновативната система за контрол на дома She и интелигентния детски часовник MyKi („Майки“ - бел. ред), е доставила първите бройки от часовника MyKi на пазари като Венецуела, Мексико, Германия, Австрия. 

Производителят е в процес на първично публично предлагане, за което първи писа Investor.bg през март.

„В момента вървят тестове и сме доставили първите бройки от часовника MyKi на пазари като Венецуела, Мексико, Германия, Австрия. Онзи ден имахме много ползотворна среща за Швейцария, има изключително голям интерес от Виетнам. Реално MyKi в момента е уникален продукт и единствен конкурент ни е Alcatel", заяви Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко АД, по време на уебнар по повод приключващото на 19-ти октомври подаване на поръчки в IPO-то на компанията. По думите на Димитров проблемът на Alcatel е, че показват продукта, но не го предлагат, "просто не можеш да го поръчаш. И това продължава може би повече от година“.  

Припомняме, че на свое заседание, проведено на 8 юли 2016 г., Комисията за финансов надзор одобри проспекта за IPO-то на холдинговото дружество, което обединява 11 компании в областта на телекомуникациите и технологиите. Първоначално регулаторът върна проспекта на 1 юни заради непълноти и несъответствия.

Сега Димитров отговаря с конкретни данни на въпрос за продажбите на MyKi досега.  

„Можем да отговорим в рамки, динамично ежедневно интересът расте и получаваме допълнителни поръчки. Ако бяхме предвидили в края на миналата година, че ще продадем 10 000 часовника, в момента продажбите са в пъти над количеството, което смятаме. Пазарите са навсякъде, България е със сериозен дял в тях, но с много сериозен ръст в момента са съседните на България страни. Към началото на ноември ще имаме пълната информация за коледните доставки, които ще трябва да изпълним и доставим. Тежестта да се предлага този продукт е в съпорта. MyKi е по-скоро услуга, а не продукт от  типа „продаваш и забравяш“. От друга страна - има доста китайски компании с подобен продукт, но те нямат никаква сертификация, нямат никаква локализация, нивото на услугата за клиента е нула, те не могат да осигурят на телекома нужната подкрепа, за да започне услугата. MyKi попада в ниша, където има сериозен играч, който не е готов, както и продукти, които не отговарят на световните изисквания. Затова и интересът към нашия продукт расте толкова много“.

Според Димитров целта на това IPO-то е компанията да набере средства за по-бързо развитие.

Изпълнителният директор очаква след определен период от време (2-3-4 години) според скоростта на развитие да бъде разпределян и дивидент. 

Компанията отчита интерес и от страна на венчър фондове или големи технологични компании.

"Но сме прекалено малки. Имаме добрите продукти, но за да можем в бъдеще да бъдем реални партньори на някои от големите технологични компании, които в момента много активно си партнират с нас, те ни помагат с ноу-хау, с доставка на продукти, които за първи път да тестваме с тях".

Така например българският концерн  разработва с Osram Semiconductor изключително иновативен продукт, за който обаче засега не може да се разкрият подробности.

Nokia е била една от компаниите, които на Конгреса в Барселона са проявили интерес към темата за автоматизацията на дома.

"Надявам се с нашите бъдещи акционери, когато дойде някои голям концерн и прояви интерес към нас, да сме доволни. Може да стане след 5 години, след 10 години или след 3 години, темпото на нашия пазар се развива с голяма скорост“, коментира още Димитров.

След Нова година Алтерко АД планира да предложи устройство за проследяване на автомобили, а след това - в началото на лятото и устройство за следене на велосипеди. „Там експирементираме с новите технологии за зареждане на база вибрациите при движение“, обобщава Димитров.

По отношение на перспективите пред основния бизнес на компанията производителят планира навлизане на пазарите в Индонезия и Тайланд, както и чрез партньори - в Южна Африка.

„Ще има развитие поради две причини. В прекалено малко страни сме били досега и прекалено малко оператори сме обслужвали. В момента имаме активен ръст в Азия. Ще растем и защото мобилните оператори предлагат много нови начини за плащане през мобилния телефон. Ако едно време имахме само няколко номерам на които трябва да се обадиш, после - SMS, на който да пратиш съобщение, в момента комуникацията тече през апликации, през кредитните карти, начините растат с всеки месец".

В това основно бизнес направление компанията не залага на големи темпове на ръст, защото става дума за вече установен бизнес и има доста конкуренция. "Въпреки това очакваме разширяване на и на основния ни бизнес, макар и не с големите темпове, каквито са в новите направления, като интернет на нещата (MyKi, She, Shelly)", каза още Димитров.

Крайният срок за подаване на поръчки за предстоящото първично публично предлагане е 19 октомври 2016 г. Предлагат се общо 1,5 млн. акции при ценови диапазон между 1,1 и 2,2 лв. за ценна книга. Може да се подават лимитирани и пазарни поръчки, като цената на акция в предлагането ще бъде обявена на 20 октомври 2016 г.

Крайният срок за плащане на записаните акции е 25 октомври 2016 г. Посредникът по предлагането на акции от технологичната компания е Карол АД. 

Според финансовия отчет на "Алтерко" за 2014 г. (последния наличен) компанията отчита приходи за 1,94 млн. лева. Печалбата е 740 хил. лева.   

В края на 2015 г. в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитров коментира, че "България е прекрасен пазар за старт-ъп компании заради добрата цена на труда и данъците, но пазари трябва да се търсят извън страната". Една технологична компания може да пробие и на най-конкурентния пазар с гъвкавост, постоянство и бързина, убеден е той.

IPO-то на Alterco би било второто от сектора на информационните и телекомуникационни технологии за последната година, след като през есента на 2015 г. на БФБ излезе софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД. През ноември "Сирма Груп Холдинг" АД набра близо 11,5 млн. лв. от борсата, с което едно от малкото първични публични предлагания на Българска фондова борса (БФБ) от 2013 г. насам бе успешно. 

В интервю за Bloomberg TV Bulgaria в края на 2015 г. изпълнителният директор на БФБ–София Иван Такев предрече, че Сирма Груп Холдинг АД няма да е последната IT компания, която ще се реши да стъпи на борсата. „Ще видим и други технологични IPO-та на борсата през следващата година, (б. ред. - 2016 г.)“, отбеляза Такев  в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Аз лично на ИПО не участвам вече. Иначе им пожелавам успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
За съжаление точно в такива държави, включително и Мексико, пазарът за отвличане на деца е доста добре развит...явно там търсенето ще се определя и по други критерии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Pronto
преди 7 години
Във Венецуела изведнъж храната изчезна, но явно часовници МайКи има. Неведоми са пътищата божии /и нищо чудно имайки предвид че Господ е българин :)/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още