IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтерко - нов статут, нови трудности

Компанията насочва усилията си към развитието на смарт продукти и услуги

16:07 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Алтерко АД</em></p>

Снимка: Алтерко АД

Появата на нови компании на Българската фондова борса винаги ги поставя в центъра на вниманието. А тази година БФБ – София посрещна нов член в семейството си – "Алтерко" АД.

Първичното публично предлагане (IPO) на акции на дружеството приключи успешно на 19 октомври на цена за акция 1,45 лв. Близо 200 лица с над 340 подадени заявки взеха участие в първичното публично предлагане на акции на технологичната компания. Финалното разпределение на акциите показа, че 2/3 от всички акции са записани от физически лицa. От 1 декември, когато официално започна търговията с акции на компанията, цената им нараства с над 65% до 2,4 лв. към 4 януари.

Kаква беше 2016 година за Алтерко ?

Една от най-успешните ни години, заяви пред Investor.bg изпълнителният директор на компанията Димитър Димитров. „Пораснахме не само с още една година в бизнеса. Пораснахме като компания – нов статут, нови продукти, нови хора, нови проекти и нови успехи, които продължаваме да постигаме дори в края на годината“, заяви той.

Въпреки това Димитров не се ангажира с конкретни прогнози за бъдещето. „Към настоящия момент изпълняваме ангажимента, който поехме към нашите инвеститори с проспекта за първично публично предлагане, като към днешна дата постигаме заложените финансови цели“, коментира той, като изрази надежда, че бъдещите финансови резултати  ще оправдаят доверието на инвеститорите.

Финансови резултати

През първите девет месеца на 2016 година значимостта на приходите от продажба на „умни“ устройства се увеличава, като към края на деветмесечието достига 14,7% от общите консолидирани приходи на групата.

Приходите от продажби през деветте месеца на 2016 г. бележат ръст спрямо същия период на предходната година с 23,27% до 23,4 млн. лв., което води и до ръст на брутната печалба с 15,07% за същия период до 7,3 млн. лв. Нетната печалба за периода е в размер на 1,7 млн. лв. при 208 хил. лв. през миналата година.

От направения структурен анализ на административните разходи на групата за деветте месеца на 2016 г. се вижда, че с най-голям относителен дял са разходите за заплати, които представляват 64% от общия размер на административните разходи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още