Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Алтерко“ одобри цената от 2,1 млн. евро за продажбата на азиатския си бизнес

Компанията е сключила подготвителен договор за продажбата на телекома бизнеса си, с който уговаря основните параметри на сделката

„Алтерко“ одобри цената от 2,1 млн. евро за продажбата на азиатския си бизнес

Снимка: Pixabay

„Алтерко“ АД и сингапурската компания Skylight Venture Capital Pte. Ltd. са уговорили основните параметри по сделката за продажбата на азиатския бизнес на технологичната компания, съобщи дружеството чрез БФБ – София.

В подготвителния договор за покупко-продажбата под формата на необвързващо споразумение „Алтерко“ е одобрил отправената от сингапурската компания цена от 2,1 млн. евро за телекомуникационния си бизнес в Азия. Той включва дъщерните дружества ALLTERCO PTE (Сингапур), ALLTERCO SDN (Малайзия) и ALLTERCO Co., Ltd. (Тайланд).

Двете компании са се споразумели 50% сумата да бъде изплатена при сключване на договор за покупко-продажба, 25% - в срок от 18 месеца, а останалите 25 % - в срок от 36 месеца, считано от датата на договора за покупко-продажба.

Споразумението е със срок на действие 6 месеца от датата на неговото сключване. Дружеството посочва още, че сключването на договора за продажба е обект на обстоен due diligence и преговори между страните.

Алтерко АД
„Алтерко“ вече продаде телекомуникационния си бизнес в Европа за 8,8 млн. евро през 2018 г. Част от сделката беше под формата на акции от норвежкия купувач и в края на 2020 г. те бяха продадени с горница за общо 5 млн. лв.

Основният бизнес на „Алтерко“ вече е устройства от сектора на „интернет на нещата“, или IoT. Той свързва реалния свят с интернет и позволява управление на осветление, уреди, процеси, гаражни врати и много други, известни като автоматизация на дома.

Междувременно компанията обяви, че се готви за борсов дебют на Франкфуртската фондова борса. Акциите са обект на заявление за допускане до търговия на регулиран пазар (XETRA 2) на Франкфуртската фондова борса и след успешна процедура за листване те ще се търгуват на двата пазара, съобщи дружеството.

В заявлението си за допускане до търговия „Алтерко“ посочва като първа дата на търговия 1 септември 2021 г., което обаче е зависимо от регулаторните условия за одобрение на заявлението.

Акциите на компанията поскъпват с над 150% от началото на годината при пазарна капитализация от 313,2 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Пресъхнали дивиденти и слаби продажби свиха печалбата на „Софарма“ с над 40%