Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Алтерко" поведе по дневен ръст на цената и оборот от дружествата в SOFIX

Общо седем дружества от индекса повишиха цената на книжата си в сряда

"Алтерко" поведе по дневен ръст на цената и оборот от дружествата в SOFIX

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Индексите на Българската фондова борса приключиха търговията в сряда изцяло на зелена територия, следвайки вчерашната позитивна сесия.

SOFIX прибави 0,33% към стойността си, по-широкият BGBX40 се повиши с 0,38%, секторният BGREIT нарасна с 0,22% до 145,74 пункта, а BGTR30 записа ръст от 0,11% до 530,55 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,4 млн. лв. след 354 сделки с 41 емисии. Оборотът от търговия с най-ликвидните акции възлезе на 228,4 хил. лв. след 110 сделки. Обект на търговия бяха 13 от 15-те дружества от основния индекс.

Общо седем дружества от SOFIX повишиха цената на книжата си в сряда. Най-печелившата компания е „Алтерко“ с ръст от 3,52%, следвана от „Първа инвестиционна банка“ с повишение в цената от 1,81% и „Доверие Обединен Холдинг“ АД, чиито акции поскъпнаха с 1,16%.

От страната на губещите са три компании, като с най-много поевтиняха акциите на „Телелинк Бизнес Сървисис груп“ АД (-3,59%). „Холдинг Варна“ AД отписа 2% от цената си, а акциите на „Албена“ записаха спад от 1,39%.

Лидер по оборот беше „Алтерко“ със 75,3 хил. лв. На второ място е „Доверие Обединен Холдинг“ АД с близо 68 хил. лв., следвана от „Еврохолд България“ АД с обем от 35,8 хил. лв.

Извън основния индекс, най-печелившата компания на борсата е „Неохим“, чиито акции поскъпнаха с 5,26% след 38 сделки. Най-губещото дружество е „КРЗ Одесос АД“, но с негови акции бяха сключени само три сделки, които понижиха цената им с 4,9%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи с 0,9% след спад при "Градус"