Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Apple, Facebook и много други вече са достъпни и чрез БФБ

Българска фондова борса пуска нов пазар - BSE International

Apple, Facebook и много други вече са достъпни и чрез БФБ

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Българите вече могат да инвестират директно в акции на известни международни компании чрез новия пазар на БФБ – BSE International. Той стартира днес и на него се търгуват акции на близо 100 топ световни компании, съобщи българският борсов оператор.

Така през българска фондова борса вече има достъп до акции като Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Intel, Cisco, 3М, Siemens, General Electric Co., Tesla, VOLKSWAGEN, BMW, Daimler AG, BNP Paribas, JPMorgan Chase, SOCIETE GENERALE, Visa, MasterCard Incorporated, Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, ALLIANZ, DEUTSCHE LUFTHANSA AG, AIRBUS, Air France KLM, Boeing, Pfizer, MERCK, FRESENIUS MEDICAL CARE AG, Bayer AG, Deutsche Telekom AG, NOKIA, AMAZON.COM, ADIDAS N AG, Disney, Netflix, Coca-Cola, McDonald’s и много др., съобщават от борсовия оператор.

Инвеститорите могат да влагат средства и в борсово търгувани фондове (ЕТФ-и), които следват движението на индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ100, STOXX Europe 600 и др.

Още по темата

"Търговията на международни компании-сини чипове увеличава инвестиционните инструменти на БФБ, с което борсата става по-привлекателно място за търговия. Акциите, листнати на BSE International, са постоянно котирани от маркет-мейкър, което ги прави лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност за пазарните участници", каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Новата възможност на българската борса се случва благодарение на технологията за търговия на германския пазарен оператор Deutsche Börse и неговата международна клиентска мрежа. От БФБ посочват, че като глобален доставчик на пазарна инфраструктура, Deutsche Börse е едновременно технологичен партньор за други борси, а също така предлага на клиентите широка мрежа, която да ги подкрепя в техните проекти за развитие.

„Точно както направихме в случая за Българската фондова борса, ние подкрепяме нашите партньори в изпълнението на проекти чрез предоставяне не само на услуги, но и на експерти от нашата мрежа, и чрез поемане на централната координация на проектите от техническа страна ", казва Алексей Ройтбург, архитект на решения за партньорски борси на Deutsche Börse Group.

БФБ използва търговските платформи на Deutsche Börse от 2008 г., а модерната T7 от 2019 г. По отношение на търговията и сетълмента на сделките страна по по тях на BSE International е TradeGate, която е маркет-мейкър по всички регистрирани на пазар BSE International емисии и ще осигурява ликвидност.

Същинското прехвърляне на инструментите става в Clearstream Banking S.A., Люксембург между Централен депозитар и TradeGate. От борсовия операто съобщават още, че Централен депозитар води регистрите на притежателите на финансови инструменти при сделки сключени на БФБ, а времетраенето на търговските сесии не се променя.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Да ви е честит новия бъкет :) Тотално безсмислен в случая.
0
 
1
 
6
metalbig до: vankata89
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Накратко да, трябва да декларираш. За дивидентите още се очаква отговор. Виж тук: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=812743719245569&id=223998531453427
0
 
1
 
5
metalbig до: vankata89
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Накратко да, трябва да декларираш. За дивидентите още се очаква отговор. Виж тук: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=812743719245569&id=223998531453427
0
 
1
 
4
tvlahovski до: vankata89
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Естествено, че трябва да дойде от твоя страна, т.е. доброволно да си кажеш, колко стотинки са ти кацнали в джоба."Надявам се скапаната държава да може да си тегли информацията" - то с БГ компаниите им е трудно, ти за тия отвъд голямата локва искаш :)
0
 
1
 
3
tvlahovski до: sirFaith
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Има и още нещо освен тези неща. Ако пазаруваш на краварския пазар, трябват гущери и при конверсията те удрят допълнително (за Евроге...пейския пазар е също, но евраци).А сетълмента ще е пак два дни или?

Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ