IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ разширява активите си с 14%

В края на септември кредитният портфейл на банката се увеличава със 17% в сравнение с година по-рано

18:10 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БАКБ</em></p>

Снимка: БАКБ

Активите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) в края на септември достигнаха 1,757 млрд. лева, което представлява ръст от 13,82%, сравнено с третото тримесечие на 2019 година, пише в отчета на банката.

В кредитната институция отчитат, че спестяванията на граждани и фирми нарастват с 14,5%. За сравнение, банковата система отбелязва 8,94% годишен ръст в привлечените средства в периода юли-септември.

БАКБ продължава да разширява кредитния си портфейл, най-вече чрез увеличаване на дела на заемите за физически лица. Постигнатото увеличение от 17,12% за едногодишен период превишава над четири пъти средния ръст на банковия пазар по този показател (3,95%).

В края на септември банката има 8,07% ръст на нетните приходи от лихви въпреки нисколихвената среда и силно стеснените лихвени маржове. Резултатът е постигнат на фона на спада, отчетен от банковия пазар (-5,21%) и се дължи преди всичко на увеличаването на приходите от лихви с 4,65% до 35,792 млн. лева. Допълнителен принос за него има постигнатият спад на цената на финансирането, отразена в намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс. За една година спадът е с 13,58% до 4,666 млн. лева.

В резултат на настъпилите промени в пазара на таксите и комисионите и негативните последици от пандемията през третото тримесечие се наблюдава спад на нетния доход от тях, като намалението средно за системата е  -8,17%.

Нетният доход от такси и комисиони на БАКБ намалява с 3,01% благодарение на разширяващата се клиентска база и трансакциите, извършвани през дигиталните канали, които банката традиционно развива. 

Несигурността, породена от COVID пандемията, намира отражение в увеличените разходи за обезценки, които представляват своеобразен буфер за устойчивото представяне на БАКБ и през следващите периоди. Подобно е и поведението на целия банков пазар.

Нетната печалба на БАКБ е в размер на 9,150 млн. лева след данъчно облагане. Данните показват спад от 10,22% спрямо третото тримесечие на миналата година.

Капиталовата позиция на БАКБ отчита ръст от 6,02% спрямо третото тримесечие на 2019 г. и 6,60% спрямо края на миналата година.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още