IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ с над 20% ръст на активите и привлечените средства

Пандемията обаче сви печалбата на банката през първото тримесечие с близо 7% до 3,572 млн. лева след данъчно облагане

16:49 | 10.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БАКБ</em></p>

Снимка: БАКБ

Активите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) в края на първото тримесечие са над 1,951 млрд. лева, което представлява годишен ръст от 21,67%, пише в отчета на банката. За сравнение ръстът за банковата система през същия период e 10,64%.

Нетната печалба на БАКБ на годишна основа обаче отчита намаление с 6,93% до 3,572 млн. лева след данъчно облагане, като е отчетен еднократно негативен ефект от предоговорени лихви по кредити за тримесечния период.  

В кредитната институция отчитат, че в БАКБ продължава да разширява кредитния си портфейл.

Увеличава се делът на ипотечни кредити на физически лица и малки и средни предприятия. Постигнатото увеличение от 11,56% за едногодишен период превишава над два пъти средния ръст на банковия пазар по този показател (5,29%).

През първото тримесечие на тази година в банката отчитат ръст на депозитите и общо привлечените средства.

Спестяванията на граждани и фирми се увеличават с 23,71% и в двата сегмента. От своя страна банковата система отбелязва 13,16% годишен растеж в привлечените средства.  

БАКБ отчита спад от 0,53% на нетните приходи от лихви. За банковата система този процент е средно -2,92%.

В банката посочват, че принос за резултатите в периода от януари до март има постигнатият спад на цената на финансиране, която се отразява в намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс с -20,27% до 1,314 млн. лева.

В резултат на наложените ограничителни мерки във връзка с пандемията от COVID-19 и негативните последици от нея за цялата банкова система през първото тримесечие на тази година се наблюдава спад на нетния доход от такси и комисионни с 0,44%, като намалението средно за банковия пазар е 4,33%.

От БАКБ съобщават, че финансовата институция успява да запази ниско ниво на оперативните си разходи въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и техните трансакции, като отдава това на дигиталните канали и технологичните иновации, които внедрява.

Капиталовата позиция на Българо-американска кредитна банка запазва своето стабилно ниво с параметри над регулаторните изисквания, уверяват от кредитната институция. След съответните корпоративни и регулаторни решения се очаква капитализирането на печалбата за 2020 г. да доведе до ръст и в тази позиция за БАКБ, информират от публичната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още