Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БАЛИП предупреди за измамни инвестиционни схеми от нелицензирани посредници

Инвестиционният сектор в партньорство с КФН даде основни насоки как да бъдат различавани незаконните брокери

БАЛИП предупреди за измамни инвестиционни схеми от нелицензирани посредници

Снимка: Bloomberg

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) предупреди за измамни инвестиционни схеми от нелицензирани посредници, като даде основни насоки как инвеститорите да различават законните от недобросъвестните посредници.

Инвестиционният сектор напомня на гражданите, че винаги трябва да проверяват дали компанията, която им предлага финансови услуги, е лицензирана.

Предупреждението идва след действията на специализираната прокуратура и ГДБОП от последните дни по разкриване на схеми за финансови измами от нелицензирани брокери.

Проверката за лиценз се осъществява на сайта на Комисията за финансов надзор.

В помощ на гражданите инвестиционният бранш посочва 10 признака, по които всеки може да разбере дали дадена компания, предлагаща инвестиционни услуги, е лицензирана или не. 

На първо място, ако получите обаждане по телефона или предложение за инвестиция от нелицензиран посредник, който дори може да Ви покаже фалшив лиценз,  преди да ползвате услугите, първо трябва да проверите дали е лицензиран от Комисията за финансов надзор (КФН). Това може да направите на http://www.fsc.bg в секция „Регистри и справки“, подсекция „Електронен регистър и картотека“, т. 2 „Инвестиционни посредници“, т. 4. „Колективни инвестиционни схеми“, т. 5. „Национални инвестиционни фондове“, т. 6 „Управляващи дружества“, както и чрез безплатно обаждане на нейния информационен център на телефон 0800 40 444.

Инвестиционните посредници нямат право да предоставят услуги чрез интернет страници, различни от тези, които са заявили пред съответните компетентни органи на държавите членки.

Инвестиционните посредници, които са регистрирани в друга държава в Европейския съюз, трябва да имат лиценз от съответния надзорен орган на страната, в която са учредени.

Ако брокерът Ви показва лиценз, издаден от държава, която не е в Европейския съюз, то той няма законно право да предлага услуги в България, преди да е регистрирал местен клон, който да е получил лиценз от Комисията за финансов надзор.

Лицензираните инвестиционни посредници задължително сключват договор с човека, на когото предлагат услугата. Ако някой предлага услуга, свързана с финансовите пазари, без да е лицензиран и без да сключи договор с Вас, това е индикатор за наличие на измама.

Пълният списък със съвети е публикуван на страниацата на БАЛИП.

Кампанията „Разпознай лицензирания инвестиционен посредник” е в партньорство с Комисията за финансов надзор, Българска фондова борса, Централен депозитар, Фонд за компенсиране на инвеститорите, Българска асоциация на независимите трейдъри и инвеститори.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ