IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР и ЧБТР задълбочават сътрудничеството си

Двете финансови институции поставят приоритет пред подкрепата на МСП, енергията от възобновяеми източници, развитието на инфраструктурата, износа и други

16:43 | 23.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Изпълнителният директор на ББР Билян Балев и президентът на ЧБТР Ихсан Угур Деликанли подписват меморандума за сътрудничество. <em>Снимка: ББР</em></p>

Изпълнителният директор на ББР Билян Балев и президентът на ЧБТР Ихсан Угур Деликанли подписват меморандума за сътрудничество. Снимка: ББР

Българската банка за развитие (ББР) и Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) ще обменят ноу-хау и добри практики, като част от сътрудничество помежду си. Това гласи подписаният днес от изпълнителните директори на ББР Ангел Геков и Билян Балев и президента на ЧБТР Ихсан Угур Деликанли меморандум за сътрудничество, съобщават от българската банка.

Двете финансови институции ще си сътрудничат и в няколко приоритетни сектора. Това са подкрепата и развитието на малките и средни предприятия (МСП), енергията от възобновяеми източници, развитието на инфраструктурата, включително общинската, подобряване на експортния потенциал и улесняване на търговията, развитието и внедряването на технологии, опазващи околната среда и други.

ББР и ЧБТР предвиждат още обмяна на ноу-хау и добри практики във финансирането на трансгранични проекти и регионални инициативи за сътрудничество, както и промотиране на всяка една от институциите на местния пазар или пазарите на страните членки.

ЧБТР е международна финансова институция, създадена от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Финансовата институция подкрепя икономическото развитие и регионално сътрудничество чрез предоставяне на заеми, кредитни линии, дялови участия и гаранции за финансиране на проекти и търговски дейности в публичния и частен сектор в своите страни членки.

100% от капитала на ББР е собственост на Министерството на финансите. Банката изпрати 2015 г. с 16% спад на активите до 1,614 млрд. лв., но и с 200% ръст на нетната печалба до 38,35 млн. лв.

Свързани компании:

Българска банка за развитие АД(BI6A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още