Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ не успя да обърне посоката за трета поредна сесия

Оборотът остана на по-ниски нива от обичайното след само 151 сделки

БФБ не успя да обърне посоката за трета поредна сесия

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Септември беше месец на двата противоположни полюса за Българската фондова борса (БФБ – София) - първата половина от месеца пазарът беше залян от червена вълна, но успя да изплува през втората половина, когато записа позитивна серия. И така до 29 септември, когато индексите на борсата отново започнаха да падат.

През октомври основният индекс на БФБ – София записа ръст само един път – в петък миналата седмица. В последните три сесии SOFIX отчете спадове, като днес отписа 0,51% от стойността си до 672,800 пункта.

Почти същата е ситуацията при по-широкия BGBX40, който се понижи в сряда с 0,25% до 131,980 пункта. Секторният BGREIT отписа 0,29% от стойността си до 115,330 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 0,30% до 549,800 пункта.

Оборотът остана на по-ниски нива от обичайното – 380,5 хил. лв. след само 151 сделки.

Общо 21 компании понижиха цената на акциите си, други 13 дружества отчетоха ръст, а при четири търговията не донесе промяна в цената.

С най-много поскъпнаха книжата на ТБ БАКБ – с 1,5% до 6,60 лв. На второ място е Делта кредит АДСИЦ с повишение от 1,3% до 38 лв.

Химимпорт и Булленд инвестмънтс са на страната на губещите с понижение съответно от 2,2% и 1,8%. Акциите на Фонд за недвижими имоти България също поевтиняха – с 0,8% до 2,34 лв.

Булленд инвестмънтс е с най-висок оборот от търговията с акции за деня – със 142,8 хил. лв. С облигации на Топлофикация Русе изтъргуваният обем достигна 201,5 хил. лв. 

Ако тенденцията на търговия в двата полюса от септември се запази, то в скоро време може да станем свидетели на по-активни сесии на БФБ. Предпоставка за това могат да станат плановете за създаването на нов вид многостранна система за търговия, което е включено в проект на нов Закон за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ), одобрен днес от Министерски съвет. 

Преди два-три месеца Българската фондова борса подаде документи до Комисията за финансов надзор (КФН) за получаване на лиценз за организиране на многостранна система за търговия. В момента текат административни процедури за одобряване на искането на борсовия оператор.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (2)

0
 
2
 
2
Агресивен бик до: LuckyYou
преди 5 месеца
коя истина?
6
 
4
 
1
преди 5 месеца
Когато твърдиш, че си създал индексен фонд върху Софикс, и когато след 1 година се разбере, че въпросният фонд не е точно индексен, а е нещо друго (защото Софикс расте средно 2 пъти по-бързо от този фонд), тогава катализаторът на тренда изчезва и той просто се обръща. Защо просто не напишете истината?

Още от Новини и анализи
"Новият" SOFIX започна седмицата със спад от 1,2%