IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ не успя да обърне посоката за трета поредна сесия

Оборотът остана на по-ниски нива от обичайното след само 151 сделки

18:09 | 11.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Септември беше месец на двата противоположни полюса за Българската фондова борса (БФБ – София) - първата половина от месеца пазарът беше залян от червена вълна, но успя да изплува през втората половина, когато записа позитивна серия. И така до 29 септември, когато индексите на борсата отново започнаха да падат.

През октомври основният индекс на БФБ – София записа ръст само един път – в петък миналата седмица. В последните три сесии SOFIX отчете спадове, като днес отписа 0,51% от стойността си до 672,800 пункта.

Почти същата е ситуацията при по-широкия BGBX40, който се понижи в сряда с 0,25% до 131,980 пункта. Секторният BGREIT отписа 0,29% от стойността си до 115,330 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 0,30% до 549,800 пункта.

Оборотът остана на по-ниски нива от обичайното – 380,5 хил. лв. след само 151 сделки.

Общо 21 компании понижиха цената на акциите си, други 13 дружества отчетоха ръст, а при четири търговията не донесе промяна в цената.

С най-много поскъпнаха книжата на ТБ БАКБ – с 1,5% до 6,60 лв. На второ място е Делта кредит АДСИЦ с повишение от 1,3% до 38 лв.

Химимпорт и Булленд инвестмънтс са на страната на губещите с понижение съответно от 2,2% и 1,8%. Акциите на Фонд за недвижими имоти България също поевтиняха – с 0,8% до 2,34 лв.

Булленд инвестмънтс е с най-висок оборот от търговията с акции за деня – със 142,8 хил. лв. С облигации на Топлофикация Русе изтъргуваният обем достигна 201,5 хил. лв. 

Ако тенденцията на търговия в двата полюса от септември се запази, то в скоро време може да станем свидетели на по-активни сесии на БФБ. Предпоставка за това могат да станат плановете за създаването на нов вид многостранна система за търговия, което е включено в проект на нов Закон за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ), одобрен днес от Министерски съвет. 

Преди два-три месеца Българската фондова борса подаде документи до Комисията за финансов надзор (КФН) за получаване на лиценз за организиране на многостранна система за търговия. В момента текат административни процедури за одобряване на искането на борсовия оператор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Агресивен бик
преди 6 години
коя истина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
LuckyYou
преди 6 години
Когато твърдиш, че си създал индексен фонд върху Софикс, и когато след 1 година се разбере, че въпросният фонд не е точно индексен, а е нещо друго (защото Софикс расте средно 2 пъти по-бързо от този фонд), тогава катализаторът на тренда изчезва и той просто се обръща. Защо просто не напишете истината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още