IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ подкрепи двама млади финансисти по пътя им към успешна кариера в България

След успешно преминат изпит двама кандидати получиха стипендия за явяване на престижния изпит за финансови специалисти CFA

13:54 | 20.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БФБ - София</em></p>

Снимка: БФБ - София

Иван Ангелов и Росен Василев са победителите в конкурса за CFA стипендии, който Българската фондова борса (БФБ - София) организира за трета поредна година.

БФБ-София ще подпомогне двамата кандидати при явяването на изпит за първо ниво на професионалната акредитация Chartered Financial Analyst (CFA), като покрие таксите им за регистрация за изпита.

Росен Василев е на 26 години, завършил е бакалавърска степен в България, а през август получава диплома за магистър по финанси в Холандия. В момента работи като финансов анализатор в IBM.

Иван Ангелов има бакалавърска степен „Финанси“ от УНСС и е завършил магистратура „Финансов мениджмънт“. В момента е на стаж в Българската фондова борса, след като през лятото преминава успешно инициативата „Карол семестър“.

Пред Investor.bg двамата споделиха защо са избрали българския капиталов пазар за развитието си в професията.

„Първо ние се намираме в България, а тук има много голям потенциал за развитие на пазара. Хората у нас използват депозитите като начин на инвестиране, а не капиталовия пазар, с което се различаваме много от западните страни“, смята Иван. За Росен пък апетитът идва от възможностите за развитие в следващите години „Нужно е хора като нас, които имат опит в различни сфери, да допринесат за това развитие“, категоричен е той. 

Именно това желание да промени към по-добро финансовата среда в България го връща от Холандия преди месец и го амбицира да залегне над учебниците, за може днес да стои със стипендия за най-престижния сертификат в света на финансите.

„Това, което ме върна тук, е това, че има възможности, които хората не разбират. Има начини за развитие, просто човек трябва да прояви желание и инициативност и нещата рано или късно се получават“, убеден е Росен. Според него всичко е като една голяма пирамида. „Трябва да се почне от първия ред на тази пирамида, тоест– от средното и висшето образование, да се изгради  финансова култура, която да се превърне в кариерно развитие. Всичко започва от най-малките стъпки. Това, което наблюдаваме в момента, е липсата на финансова култура, финансово образование и по-реални представи как може човек да се развие във финансовия сектор“. 

„Едно добро финансово образование е базата за това да има силен капиталов пазар. В университетите се учи изцяло теоретично, практиката липсва напълно“, допълва Иван.

„Хората като че ли са обезверени или до някаква степен нямат желание да развиват различни дейности, да се явяват на различни конкурси. Университетът не е достатъчен, човек трябва да преследва различни стажове в сферата, да натрупа практически опит. Трябва индивидуална подготовка и стажове, много стажове“, казват бъдещите финансисти.

Иван се явява за стипендията на БФБ за втори път. Миналата година се класира на пето място, а тази успява да постигне значителна преднина в резултатите в сравнение с останалите участници.

“CFA е едно признание колко усилие сме положили и как искаме да се развиваме в самата професия. Самото придобиване на CFA е едно голямо предизвикателство, което изисква постоянство и усилия“, категорични са Росен и Иван, които без колебание имат амбицията да останат и да работят в България.

„Изпитът на БФБ за стипендия за CFA се случва 9 месеца преди реалния изпит. Обикновено подготовката за CFA отнема 6-7 месеца, тоест кандидатите ни са преди фазата на реалната подготовка“, обясни пред Investor.bg един от членовете на Съвета на директорите на БФБ Георги Български.

По думите му подготовката на стипендиантите на този етап не им позволява да минат успешно изпита за първо ниво CFA. Изпитът се взима със сигурност от кандидат, който изкара над 70%, досега не сме имали такъв. Това означава, че има още много да учат, но имат базата, от която да тръгнат“, категоричен е той.

Български открои и друга интересна тенденция. „От самото начало в процеса на обучение много повече мъже се насочват към бизнеса с инвестиции. Пропорцията при нас е 3 към 9. За първи път имаме такова съотношение.

„Тази година имахме 12 души, допуснати до изпит. Ние одобряваме всички кандидати, които по документи отговарят на изискванията, с които могат да бъдат регистрирани за реалния CFA изпит. Имали сме години, когато каним някои кандидати да се явят следващата година, защото дори и ние да им дадем стипендия, те не могат да се явят на изпита и да се възползват от нея. Битката е доста сериозна“, обясни той.

Няма как да бъде подмината и темата с университетската подготовка в българската образователна система, която остава съвсем недостатъчна за успешна реализация в сферата.

„Истината е, че ние разбрахме, че не можем да разчитаме много на университетското образование и правим редица инициативи на принципа „направи си сам“. Имаме стажантска програма за финансови анализатори, имаме съвместна стажантска програма с управляващи дружества и инвестиционни посредници. Водим на добра воля лекции в университети, при нас идват студенти, обучаваме брокери.  Участваме в инициативата „Global Money Weек“, правим лекции за най-добрите ученици в областта на финансите. С фондация „ Атанас Буров“ правим лятно училище. Даваме две CFA стипендии. Целта ни е да извлечем финансово подготвените студенти и ученици, да ги запалим, да ги мотивираме, да им дадем допълнителна възможност за знания. Пределно недостатъчно е това, което се произвежда“, обясни специалистът.

Едно от неговите най-големи притеснения в началото било дали бизнесът е готов да приеме и развие вече подготвените специалисти. „На нас това ни беше голямо притеснение, защото няма как в България да подготвяме космонавти, като тук нямаме космическа програма. Факт е обаче, че от нашите кандидати, които са получавали стипендия, няма човек, който да не работи в България и има само един, който не работи във финансовата сфера. С всяка следваща година ние вдигаме летвата, така че да привлечем българския бизнес и да ги задържим тук.

Точно това ме зарадва много по време на тазгодишното лятно училище с фондация „Атанас Буров“. Български компании дойдоха в завършващия ден на обучението и видяха как нашите стипендианти защитават финансов анализ на компании и буквално от скамейката им направиха оферта за стаж и работа. Тази година за първи път имахме шест компании, които дойдоха на място и интервюираха кандидати и още две компании, които се представиха дистанционно, които в момента  провеждат интервюта за кандидатстване за работа на участниците. Това за мен беше най-високата оценка, която можем да получим за труда в организирането на такива инициативи.

Действително, ако ние подготвим 10-15 човека и те се обезсърчат в търсене на работа, след три месеца ще потърсят други варианти. Ако успеем да ги задържим в България и някой им прикове интереса със сравнително добре заплатена работа, те ще останат и ще развиват бизнес в България. Това се случва с все по-голяма сила и мен изключително много ме радва“, обясни Български.

Снимки от награждаването на победителите може да видите в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Black and white cat-
преди 7 години
страшно наивно мислят тея двамата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още