Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ получи лиценз за администратор на индекси на финансови инструменти в ЕС

Борсата ще гарантира правилното функциониране и подобряване на условията на вътрешния капиталов пазар в защита на потребителите и инвеститорите

БФБ получи лиценз за администратор на индекси на финансови инструменти в ЕС

Снимка: Ройтерс

Българска фондова борса (БФБ) получи лиценз и е регистрирана от Комисията за финансов надзор (КФН) като администратор на бенчмаркове за целите на финансови инструменти и финансови договори или за измерване на резултатите на инвестиционни фондове по изискванията на европейския Регламент 2016/1011.

Още по темата

Това решение е взел регулаторът и с него БФБ става част от семейството на европейските администратори на бенчмаркове, сред които са и фондовите борси в Гърция, Ирландия, Унгария и Хърватия.

„Лицензирането за администратор на бенчмаркове е важен изпит, който БФБ издържа успешно. Това постижение ни дава самочувствие и затвърждава авторитета ни в страната и Европа. Най-важното, това е гаранция за всички играчи на капиталовия пазар, че борсата е надежден, прозрачен и доверен техен партньор“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Целта на лицензирането и регистрацията на администраторите на бенчмаркове в ЕС е унифициране на изискванията към тях относно гарантиране точността, стабилността и достоверността в процеса на определяне на индексите, както и елиминирането на възможности за грешки, манипулации и конфликт на интереси.

От БФБ уверяват, че това предпоставя правилното функциониране и подобряването на условията на вътрешния капиталов пазар, защитава потребителите и инвеститорите и е от висока важност за трансграничните сделки в ЕС.

 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Монбат започва да се възстановява от коронакризата