Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ приключва полугодието с ръст на печалбата благодарение на дивидента от БНЕБ

Загубата от дейността на оператора се увеличава почти двойно на годишна база заради ръста на разходите, свързани с новата търговска система Т7

БФБ приключва полугодието с ръст на печалбата благодарение на дивидента от БНЕБ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нетната печалба на Българската фондова борса (БФБ) нараства с 15% към края на полугодието на годишна база, а приходите – с 18%, показва отчетът на оператора, публикуван на сайта  отчетът на оператора, публикуван на сайта news.com.

Нетната печалба на БФБ възлиза на 1,732 млн. лева към края на юни т.г. спрямо 1,504 млн. лева към края на юни 2019 г. Печалбата на акция е в размер на 0,27 лева спрямо 0,23 лева година по-рано.

Приходите от договори с клиенти се увеличават до 878 хил. лева за първата половина на годината спрямо 826 хил. лева година по-рано.

Увеличават се обаче разходите на дружеството. Разходите за външни услуги нарастват до 531 хил. лева от 463 хил. лева, за амортизации – до 104 хил. лева от 38 хил. лева, и за персонала – до 695 хил. лева от 597 хил. лева. Ръстът на разходите се обуславя от внедряването на търговската система Т7 на Deutsche Borse, лицензи и поддръжка.

Реално от дейността на БФБ се формира загуба от 462 хил. лева, която е почти двойно по-висока на годишна база (към края на юни 2019 г. е била 243 хил. лева). Положителният резултат се формира благодарение на финансовите приходи, които са в размер на 2,241 млн. лева за първата половина на годината спрямо 1,751 млн. лева през първото полугодие на 2019 г. В това перо влизат дивидентите и лихвите, но най-вече се влияе от дивидента на дъщерната Българска независима енергийна борса.

За първото шестмесечие на годината БФБ отчита 181,7 млн. лева оборот на регулиран пазар спрямо 150,64 млн. лева година по-рано, което е с над 20% повече. Увеличава се оборотът от търговията с всички групи финансови инструменти, като най-силен е ръстът от търговията с акции на дружества със специална инвестиционна цел (почти два пъти). Оборотът с акции без акциите на АДСИЦ се увеличава с 2%, а с облигации – над три пъти.

Българска фондова борса АД /БФБ/

Броят сделки с финансови инструменти на БФБ също расте за периода – с 57% до 37 350. ;

Лидерите по оборот за полугодието са Кепитъл Консепт Лимитид, Химимпорт, Телелинк Бизнес Сървисис, Софарма, Кипитъл Мениджмънт АДСИЦ, Асенова Крепост, Еврохолд България, Първа инвестиционна банка, Доверие Обединен холдинг и Алтерон АДСИЦ.

Що се отнася до търговията по сектори, на първо място е секторът „Финансови и застрахователни дейности“ оборот 103,15 млн. лева, следван от сектор „Преработваща промишленост“ с оборот 27,9 млн. лева, „Операции с недвижими имоти“ с 12,4 млн. лева.

През първото шестмесечие на 2020 година имаше шестнадесет нови емисии финансови инструменти, допуснати до търговия: седем емисии на права, две емисии акции, една емисия държавни ценни книжа, четири облигационни емисии, една емисия акции на АДСИЦ и една емисия борсово търгувани продукти. През първата половина на предходната година новите емисии бяха петнадесет.

Същевременно е прекратена регистрацията на деветнадесет емисии, от които шест емисии акции, две емисии държавни ценни книжа, три облигационни емисии и осем емисии права.

Пазарната капитализация на БФБ достига над 27,7 млрд. лева към края на юни спрямо почти 27,6 млрд. лева година по-рано.

Три от индексите отчитат спадове за полугодието, посочва се още в отчета на БФБ. Само индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отчита ръст за периода. SOFIX губи 20,24%, или 114,99 пункта, BGBX40 пада с 13,71%, или 15,36 пункта, а BGTR30 се понижава с 9,93%, или 51,47 пункта.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
5 от 5: SOFIX се понижи във всички сесии от седмицата