IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ продължава бичия си тренд

Основният измерител SOFIX прибави 1,2% към стойността си за седмицата

18:18 | 23.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Индексите на Българската фондова борса приключват седмицата с повишения, след като някои компании отриха отчетния сезон за първото тримесечие.

Основният измерител SOFIX прибави 1,2% към стойността си за седмицата, приключвайки на ниво от 519,930 пункта. За деня индексът се повиши с 0,14%.

По-широкият BGBX40 прибави 0,74% към стойността си през последните пет борсови сесии, след като днес записа ръст също от 0,14%. Индексът затвори на ниво от 117,470 пункта.

Секторният BGREIT записа седмично повишение с 0,52%, като днес завърши на червена територия, макар и с леко понижение от 0,02% до 145,670 пункта.

Придържайки се към положителната тенденция на БФБ, BGTR30 завърши седмицата с повишение от 0,37% до 562,140 пункта. Индексът записа две поредни негативни сесии, като днес заличи 0,19% от стойността.

Определено българският пазар най-сетне влезе в бичи тренд. Всяко поскъпване до момента в последните три години го описвахме по-скоро като корекция в мечия пазар, но това, което се случва вече няколко месеца, изглежда като да има потенциал и тенденция да се задържи за по-дълго време“, коментира пред Investor.bg Драган Драганов, изпълнителен директор на „Реал Финанс“.

Седмицата беше позитивна за десет от 15-те дружества от SOFIX, като с най-много поскъпнаха книжата на „Албена“ АД след ръст от 8%. На второ място е „Алтерко“, която прибави 6% към стойността на акциите си. На трета позиция следва „Градус“ с повишение в цената от 3,23%.

От страната на губещите са пет от най-ликвидните компании, като с най-много поевтиняха акциите на „Сирма Груп Холдинг“ АД с понижение от 5,17%. Следва „Химимпорт „АД, чиито акции записаха спад от 4,26%. Банковите представители в индекса също не се представиха добре през изминалата седмица, като „Първа инвестиционна банка“ понижи цената на акциите с 4,15%, а  „Централна кооперативна банка“ отписа 2,55%.

Технологичната компания „Алтерко“ е лидерът по оборот от SOFIX тази седмица с 1,2 млн. лв. Следват го „Доверие Обединен Холдинг“ АД и ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ съответно с 459 хил. лв. и 224,8 хил. лв.

Най-печелившата компания извън „сините чипове“ е „Елхим-Искра“, чиито акции поскъпнаха с 27,5% от понеделник насам. Дружеството обяви приходи от продажби през март в размер на 3,2 млн. лв. През първите три месеца от годината приходите от продажби нарастват с 13,53% до 9,2 млн. лв. Брутната печалба на дружеството (преди облагане с данъци) през миналия месец е в размер на 245 хил. лв., като за първите три месеца е в размер на 380 хил. лв.

Очаква се приходите от продажби за месец април да се повишат леко до 3,5 млн. лв. и да набъбнат с годишен ръст от 22,3% до 12,7 млн. лв. от януари до края на април.

„Стара планина холд“ обяви финансовите резултати на най-значителните предприятия от портфейла на холдинга за третото тримесечие. Холдингът също така отчете ръст на приходите от 12,79% в сравнение с продажбите през същия период на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още