IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ реализира 20-годишна мечта

На борсата официално се търгуват държавни ценни книжа, като сделките ще бъдат освободени от такси и комисиони до 30 септември 2018 г.

12:43 | 01.11.17 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>На снимката от ляво надясно: Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ,&nbsp;Маринела Петрова, заместник-министър на финансите и Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководещ управление &quot;Банково&quot;, Снимка: БФБ - София</em></p>

На снимката от ляво надясно: Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ, Маринела Петрова, заместник-министър на финансите и Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководещ управление "Банково", Снимка: БФБ - София

От днес инвеститорите вече могат да търгуват български държавни ценни книжа (ДЦК) на регулиран пазар през Българската фондова борса (БФБ - София), като сделките ще бъдат освободени от такси и комисиони до 30 септември 2018 г.

Така датата 1 ноември 2017 г. се запечатва в историята на БФБ – София с качването на пода на 20 броя емисии държавни ценни книжа с общ номинал 5,5 млрд. лв. което прави държавните ценни книжа най-големият емитент на БФБ. За 25-годишната история на борсата за първи път на събитието имаше представители на висшето ръководство на трите най-важни институции, определящи финансовия свят в България – Министерство на финансите, Българска народна банка и Комисия за финансов надзор.

„Това е един проект, който очаквахме и работим по него поне от 20 години. Днешният ден показа, че успяхме. Искрено вярваме в идеята за развитие на дългов пазар на БФБ. Това е основният движещ фактор за това пазарът да бъде развит. Бихме искали да вярваме, че от днес нататък ДЦК ще бъдат едни от най-ликвидните инструменти на борсата“, коментира изпълнителният директор на БФБ – София Васил Големански.

Той защити позицията, че търговията с ДЦК трябва да бъде достъпна до абсолютно всички инвеститори – както за големите институционални инвеститори и банките, така и за дребните инвеститори, тъй като по думите му „ДЦК представляват един добър инструмент за инвестиция, особено на фона на ниската доходност по депозитите в банките“.

Ефектите върху пазара

Прозрачен пазар и постигане на справедлива цена на всяка една емисия. Това ще бъде и предимството за банките. Най-логичното е да се очаква стесняване на спредовете, на които се търгува държавния дълг. Това от своя страна би привлякло и повече играчи - не само местни, но и чужди инвеститори. Не на последно място тази стъпка популяризира и вдига още повече имиджа на капиталовия пазар, който има роля и амбиция да помогне в просветителската задача за доброто корпоративно управление, посочи в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria Големански. 

„Голяма част от мерките, които предприемаме са адресирани именно към привличането на чужди инвеститори. В пика на нашата борса през 2007 и 2008 г., преди голямата криза, ние имахме около 60-65% участие на чужди инвеститори на пазара. В момента този процент е между 18 и 20%. Ако искаме да имаме развит, стабилен и голям капиталов пазар, трябва пак да привлечем интереса на чуждестранните инвеститори“, заяви той.

Предимствата на търговията на регулиран пазар

Новият сегмент на БФБ ще отвори възможност за вторична търговия с ДЦК, която в момента се извършва на принципа на двустранните сделки с пряко договаряне между участниците, които плащат такса за сетълмент в БНБ.

13 инвестиционни посредника и банки вече подкрепиха инициативата и няма да начисляват такси на клиентите си при търговия с ДЦК до 30 септември 2018 г. Инициативата е отворена и всеки от останалите членове на БФБ-София и Централен депозитар може да се присъедини към нея до 30 септември 2018 г. За всички останали борсови членове ще бъде начислявана такса в размер на 0,01% от стойността на изпълнената поръчка, но не по-малко от 2 лв. (без ДДС) за всеки търговски ден. Досега инвестицията в български ДЦК беше достъпна за инвеститори чрез извънборсова търговия, но налагаше вложение на големи суми. На БФБ минималният обем на инвестицията е 1000 валутни единици в левове или евро.

Най-ценното предимство на проекта е, че така за пръв път ще се определя реалната справедлива стойност на държавните облигации, държани в портфейлите и предлагани като обезпечения по различни сделки. Към момента тази оценка се прави на базата на двустранни договорки между страните.

Централен депозитар е подал документи да стане поддепозитар на ценни книжа, за да се включи в сетълмента на ДЦК, което изцяло ще завърши проекта и ще направи пазара отворен за всички участници в него.

Защо да инвестирате в български държавни ценни книжа?

- Инвестиция с много нисък риск - държавните ценни книжа са дългови инструменти, издадени и гарантирани от Република България

- Фиксиран регулярен доход и гарантирано изплащане от правителството на Република България

- Висока ликвидност

- Има възможност за краткосрочна и дългосрочна печалба от лихви и/или разлика в цените                

- Доходите от лихви и капиталова печалба от български ДЦК на регулиран пазар са освободени от данък за физически лица в ЕС и Европейското икономическо пространство.

С поглед към 2018 г.

Една от най-добрите инициативи, които биха могли да раздвижат борсата, е излизането на пазара на държавни компании. „Пакет от 15-20% от хубавите държавни предприятия на борсата ще е добра инициатива от страна на държавата. Това ще помогне за развитието на тези компании и капиталовия пазар, което също е една от мерките  стратегията за развитие“, заяви Големански, като посочи, че тези разговори ще бъдат активно водени през следващата година.

По всичко личи, че тази година няма да се случи така чаканото голямо първично публично предлагане (IPO) на БФБ – София. Въпреки това до края на този месец се очаква стартиране на грантовата схема в подкрепа на малките и средни предприятия за излизане на борсата. Очакват се първите IPO-та по ваучерната програма за финансиране до 50 хил. лв. да се случат в началото на 2018 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 6 години
И какъв е борсовия код на тия ДЦК ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Между 2009 и 2012 и дори в период на 2013 г. и дори 2014 г. имаше добри цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 6 години
"п.с. какво става с бфб интернешанал акциите дето щяхме да търгуваме ??? "Ще се почака още 20 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 6 години
Jay Gould аз се сещам само за една причина някой да ти продаде изгодно ДЦК-та да му трябват спешно пари ама това надали ще стане. Обикновено тези които са ги купили имат достатъчно пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
По време на кризата и малко след нея имаше облигации, които бяха с лихви по-високи от тези по депозити в банките, при това продавани с ''отстъпка''. Обаче хората си държаха парите в банки и кажеш им ''има вариант'' и те гледат сякаш им искаш ключ от сейфа. После лихвите почнаха бавно да слизат, гръмна великата банка за тарикати - КТБ, някои изгоряха, а и тия които не са, сега реват, понеже от депозитите са на минус и нито са се защитили от спад на лихвите (има вариант) нито са си купили нещо изгодно (и облигации) когато имаше сметка това да се прави. И защо някой който взема хубава лихва от облигациите си, да ги продава на тоз и оня?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
vankata89
преди 6 години
На фона на тези лихфи ДЦК-тата от 5% изглеждат много добре ама няма кьорав аск, а ако има сигурно ще го сложат на такова ниво че реално лихвата ще ти падне на 1-2%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Държавните облигации бяха голяма далавера преди няколко години, за тия които сега реват, че лихвите са им ниски, но изтърваха влака :))))))))Идеята е добра, а това, че няма сделки предлагане ще се промени при първата криза. Така, че очаквам обемите постепенно да се появят и търговията да стане почти нормална, все едно с акции на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
vankata89
преди 6 години
За гаврата пуснах една оферта купува 1000 бройки BLKR за 0.001 :D. Това е най - добрия bid по тази позиция :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
obafeme
преди 6 години
няма ли ягодин от хорска срама да направи една сделка поне днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Пенсионните фондове ще купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още