IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ с напълно обновен сайт

Акцентът вече пада не върху оборота, а върху премиум компаниите, посредници и краткосрочната картина

08:36 | 19.11.18 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БФБ</p>

Снимка: БФБ

Българска фондова борса АД вече е с обновен сайт, който има версии на български и английски език. Целта е при попадането на www.bse-sofia.bg вероятно да се привлекат и инвеститори от чужбина.

Какви са останалите промени?

В центъра на стария сайт се намираше таблица с оборотите по сегменти в рамките на деня, които, както знаем, са доста ниски. Сега тази "антиреклама" я няма, а мястото е заето с компании на Premium сегмента, където са едва 7-те компании, издържали най-високите критерии, включително за наличие на маркет-мейкър.

На челно място в новата страница са и класация на компаниите с най-голям оборот, както и с най-поскъпващите и най-поевтиняващи за деня книжа.

Разширено е мястото на основните индекси SOFIX, BGBX40, BREIT и BGTR30, като петият индекс, този на компаниите с добро корпоративно управление CGIX (Corporate Governance IndeX), е пратен в миналото. В този индекс примерно беше компания като "Енемона" АД, която фалира - нещо, което не се очаква от компания в посочения индекс.

Прави впечатление, че графиките на индексите и компаниите са за до 1 година назад. Вероятно причината е инвеститорите да не се уплашат от силните спадове през вече далечните 2008-2009 г., като основният индекс SOFIX още е на 70% под върховите нива.

Друга новост е, че освен списък с инвестиционните посредници по азбучен ред, има и линк с класацията им по брой сделки или оборот за последните 12 месеца. Преди това беше достъпно само в екселски таблици. Сега потенциалните инвеститори ще могат да се свържат с поредниците в челото по брой сделки и оборот, а не да гадаят кои са лидерите.

Тъй като сайтът още се доработва, липсва например линк за вход към системата за подаване на поръчки COBOS.

От лятото на тази година от името на борсата отпадна думата "София" и тя вече е само Българска фондова борса АД. Домейнът обаче се запазва на bse-sofia.bg.

Има и голяма секция за БФБ като публично дружество, а самият сайт е модерен с опция потребителите да си подреждат модулите и да премахват такива, за да си подредят страницата по свое осмотрение.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на БФБ АД.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
pjc50313869
преди 5 години
Леле сайтът е отврат! Това борса ли е или някаква платформа за търговия! Кой е одобрил това нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
nicky1914
преди 5 години
в меню продукти-графичен оператор можете да видите графики на индексите над 1 година назад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ceco
преди 5 години
https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%83%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Boicho Popov
преди 5 години
Всъщност при мен автоматично се зарежда българската версия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bstoyano
преди 5 години
Страницата на борсата автоматично се зарежда на английски и няма копче за включване на български :) Версията на български се достъпва само като се смени ръчно линка към бг версията. Дано го видят скоро и да си го оправят. Все пак това е БЪЛГАРСКАТА фондова борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още