Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ се отказва от сделката с "Капман"

Борсата ще се фокусира върху работата си за развитието на пазар на деривати, вкл. и формирането на клирингова институция

БФБ се отказва от сделката с "Капман"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Съветът на директорите на Българската фондова борса (БФБ) е решил днес да се откаже от сделката с инвестиционния посредник „Капман“, съобщават от борсата на страницата на институцията във Facebook.

„Отказваме се от плановете си за придобиване на стратегическо участие в MTF Sofia и ще разглеждаме други възможности за растеж“, посочва се в поста.

„Ще се фокусираме върху работата си за развитието на пазар на деривати, в това число и формирането на клирингова институция за обезпечаване на разплащанията и непрекъсваемостта на този бъдещ пазар. Така ще се осигурят по-добри възможности за българските инвеститори и за защита от резки отклонения в пазарните цени“, допълва се в съобщението.

БФБ обяви, че ще придобие до 45% от „Капман“ миналата седмица. Обявената стойност на сделката беше 5,5 млн. лева.

Целта, както от борсата обясниха в съобщението си тогава, са синергии и оптимизация на търговията заради организираната от инвестиционния посредник лицензирана многостранна система за търговия „MTF Sofia“.

БФБ посочи тогава, че със сделката ще се създадат възможности за разработване на нови пазарни ниши и предлагане на по-голямо разнообразие от финансови инструменти за инвеститорите: структуриране на нови спот инструменти; регистриране за търговия на интересни и ликвидни чуждестранни инструменти, в това число и емитирани на съседни пазари и развитие на краудфандинг платформи, посочва се в съобщението.

Инвестиционната общност в България обаче се развълнува от обявлението. От борсата така и не дадоха ясен отговор защо се търси сделка за неконтролиращ дял в целия инвестиционен посредник, а не за мажоритарен дял в „MTF Sofia“, както и как ще защити интересите на акционерите си.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
5
 
1
FNM
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Едно от простите обяснения-някой искаше да гушне комисионна...

Още от Новини и анализи
SOFIX мина в отстъпление и пак падна близо до границата от 640 пункта