IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ ще прави проучване на социално отговорното инвестиране в България

Проучването цели да даде отговори относно разпознаваемостта на проблематиката сред българските инвеститори

13:43 | 17.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Българска фондова борса (БФБ), като председателстваща Националната комисия по корпоративно управление (НККУ), прави първо по рода си в България проучване на социално отговорното инвестиране (Environmental, Social and Corporate Governance – ESG), съобщават от борсовия оператор. 

Проучването цели да даде отговори относно разпознаваемостта на проблематиката сред българските инвеститори, наличието на предубеденост и степента на влияние на регулаторната рамка върху инвестиционната им стратегия и хоризонт. Ударението е поставено върху изследване на вътрешните политики и правила за вземане на инвестиционни решения, съобразени с факторите за социално отговорното инвестиране и степента на ангажираност на инвеститорите по отношение на рисковете за такъв вид инвестиране в дружества от тяхното портфолио.

“Устойчивите финанси и отговорното инвестиране са най-актуалната тема в паневропейски аспект в момента. Предстои мащабна регулаторна промяна на ниво ЕС, която цели най-общо създаването на реална устойчивост в развитието на икономиките и обръщане на ред застрашителни трендове. Независимо че в световен план са налице достатъчно данни и изследвания на степента, в която ESG аспектите оказват влияние при инвестиране, желанието ни е получим обратна връзка и от местните участници”, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Проучването е изготвено от д-р Елина Кърпачева - адвокат с научен и преподавателски опит и председател на European Compliance Centre. Извършва се чрез попълване на електронна анкета от 40 въпроса, като нейни адресати са институционални, дружества управляващи активи и индивидуални инвеститори.

Отговори ще се събират до края на юни, а след това въз основа на анализ на събраните данни ще бъде изготвен доклад. Той ще включва единствено агрегирани данни и изводи, без посочване на конкретните интервюирани лица или техните отговори. Докладът ще бъде представен на кръгла маса по темата през есента. БФБ планира да провежда това проучване на всеки две години, за да проследи тенденциите в социално отговорното инвестиране в страната ни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още