IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ ще представи 11 български компании пред 70 инвеститори в Лондон

Предвидени са и индивидуални срещи между емитенти и инвеститори, твърди пред Investor.bg Васил Големански

15:38 | 03.05.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската фондова борса (БФБ – София) ще представи пред инвеститори в Лондон единадесет български публични компании, обяви пред Investor.bg изпълнителният директор на борсовия оператор Васил Големански.

Роудшоуто на 18 май е организирано съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като освен конкретни дружества и сектори ще се направи преглед на макрорамката в региона и страната.

Големански обясни, че ще бъдат представени лидерите на нашия пазар. По думите му ще бъдат обхванати различни сектори, чиито представители са компании предимно от състава на SOFIX.

Предвидени са и индивидуални срещи между емитенти и инвеститори. За събитието има регистрирани над 70 представители на инвестиционни фондове и инвестиционни компании, базирани в Лондон.

Презентации пред инвеститорите ще направят Софарма, Монбат, Сирма Груп Холдинг и Expat SOFIX ETF. Инвеститорите ще могат да разговарят с ръководствата на Софарма, Монбат, Софарма Трейдинг, Сирма Груп Холдинг, Спиди, Агрия Груп Холдинг, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, ЕЛАНА Агрокредит, Фейрплей Пропъртис АДСИЦ, Корадо България.

„Нашата цел е да поставим на техните инвестиционни радари възможностите, които предлага българският капиталов пазар“, заяви Големански.

Още в началото на годината директорът коментира, че партньорствата с Лондон и Франкфурт с контакти на локално ниво могат да помогнат за привличането на чуждия поглед към нас.

Оттеглянето на чуждите инвеститори след 2008 г. беше записано сред основните проблеми за българския капиталов пазар в приетата в края на миналата година стратегия за неговото развитие.

По-интересното обаче е как може да бъдат привлечени нови инвеститори. Според документа това е възможно чрез подобряване и хармонизиране на нормативната уредба с европейската правна рамка, предоставяне на нови услуги, модернизиране и непрекъснато развитие на инфраструктурата на пазара, активна реклама на капиталовия пазар извън страната и намаляване на административната тежест. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
stat counter
преди 6 години
ами така ще изядат обяда на местните брокита, та не се безпокой няма да го допуснат. А иначе е малко смешно, че борсата през 2015 решила да вземе мерки за чуждите инвеститори избягали преди 7 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
всъщност индиският пазар е доста голям и напълно заслужено си се търгува ibот друга страна има достъп и до македонската борса в ib
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Бик в атака
преди 6 години
И какво точно ще предложим на чужденците??? Какво ли пък толкова имаме??? Според вас какво може да предложи борса на която няма къси, деривати и всичко останало, което го има на големите борси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
vankata89
преди 6 години
Може би ви е омръзнало да ми четете едни и същи глупости но ще го кажа пак. Вържете борсата ни към някой известен международен брокер като Interactive Brokers или Saxo Bank или някой друг и чужденците ще имат достъп до умрялата ни борса :D. Толкова е просто. IB предлагат достъп до индийски акции представяте ли си :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още