Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ увеличава с 30% ценовия диапазон за прекъсване на търговията

Като причина от фондовата борса посочват високата волатилност на световните пазари

БФБ увеличава с 30% ценовия диапазон за прекъсване на търговията

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската фондова борса обяви в понеделник, че ценовите диапaзони, които предизвикват прекъсвания на търговията за нестабилност, се разширяват с 30 на сто.

Мярката е приложена в съответствие с чл. 55, ал. 10 от част IV към правилника на борсата, който гласи, че в рамките на максимум една търговска сесия диапазоните по предходните алинеи могат да бъдат допълнително разширени с 30 на сто. Това се парви в случай на извънредни ситуации, породени от събития или обстоятелства със съществено значение за международните финансови пазари и имащи отношение към пазарите на БФБ.

Още по темата

Като причина от фондовата борса посочват и високата волатилност на световните пазари.

По-рано днес от БФБ съобщиха, че фондовата борса работи нормално в условия на извънредно положение.

„Въпреки че досега бизнесът ни не е повлиян критично, ние продължаваме да следим ситуацията в страната и по целия свят и сме внедрили план за превантивна реакция, който е в съответствие с индустриалните стандарти и регулаторните изисквания“, се казва в съобщение на сайта на борсата.

Оттам уверяват, че към настоящия момент търговските сесии няма да бъдат спирани.

Към 11 ч. българско време водещите индекси на родната борса продължават да записват понижения. Индексът на сините чипове SOFIX се свива с 2,42% до 437,13 пункта. От своя страна по-широкият BGBX40 се разделя с 2,32% до 90,57 пункта. Под 2% е спадът при секторния измерител BGREIT и равнопретегления BGTR30, които отписват съответно 1,37% до 127,72 пункта и 1,44% до 435 пункта.

Решението на БФБ става факт, след като борсовата сесия в Европа започна с нова порция понижения. Минути след 11 ч. Stoxx 600 се понижава с над 8,2%, а германският бенчмарк DAX отписва 8,1%.

В същото време миналата седмица бе една от най-волатилните за Wall Street от  началото на миналия век. Широкият измерител S&P 500 се придвижи с най-малко 4% през всяка една от петте борсови сесии, отбелязвайки спад три пъти и ръст съответно два. Последният път, когато налице е движение в подобен диапазон, е през 1929 г.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
БФБ изпрати вяла сесия с минимални изменения на индексите