Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ увеличава таксите си

Борсовият оператор въвежда еднократна такса за регистрация на емисии права при увеличение на капитала

БФБ увеличава таксите си

Снимка: Олег Поповм архив, Investor Media Group

Българската фондова борса (БФБ) увеличава таксите си за първи път от десет години, като цели да подобри съществуващата техническа и програмна инфраструктура.

От следващата година ще бъде увеличена таксата за първоначална регистрация, както и тази за регистрация на последваща емисия и поддържане на регистрация. Увеличава се размерът на допълнителната такса за регистрация на емисии, при които е възприет метод за изчисляване на лихвата на база EURIBOR.

Борсовият оператор също така въвежда еднократна такса за регистрация на емисии права при увеличение на капитала, както и еднократна такса при допускане до търговия на емисия права върху записани акции.

Ще бъде налагана такса за администриране при констатирани закъснения при разкриването на информация, като се предвижда и такса за временно спиране поради неспазване на графика за лихвени и главнични плащания и др.

„Мотивите за промяна на тарифата са свързани основно с желанието ни да предоставяме по-модерни услуги, като целим подобряване на инвестиционната култура, на съществуващата техническа и програмна инфраструктура, да водим по-активна работа с емитентите по отношение на прилаганите принципи и практики при разкриване на информация, да работим активно и за подобряване на доверието в пазара“, обясняват от БФБ в своето съобщение.

Борсата е водещ участник в редица проекти, свързани с подобряване на достъпа до финансиране на малки и средни предприятия. Опреторът посочва още, че тарифата за таксите на БФБ не е променяна от 2010 г., като оттогава минималната работна заплата в страната се е повишила със 154%, а средно-осигурителният месечен доход - с 84%.

В същото време с влизането в сила на регулацията MIFID II значително се увеличиха задълженията на пазарите по отношение на рапортуване, разкриване на информация както по отношение pre и post trade transparency, така и по отношение на временно спиране, прекратяване и възстановяване на търговия, и друго нормативно съответствие не само на борсата.

Не на последно място, борсовият оператор посочва сред мотивите си необходимостта за осигуряване на приходи за борсата, които са съществени за осигуряване на кадрова, системна и техническа стабилност на процесите на регулирания пазар.

При изготвянето на промяната на тарифата БФБ е съпоставила таксите с тези на други пазари от региона като Хърватска, Сърбия, Гърция, Словения и Румъния. От борсата посочват, че дори и след увеличението таксите за регистрация и поддържане на емисии финансови инструменти на емитентите, таксите на БФБ са поне два пъти по-ниски спрямо другите регулирани пазари.

Тарифата за таксите е публикувана в сайта на БФБ.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 5 месеца
Всичката Мара втасала, та БФБ вдига таксите... Не ми се вярва да са тъпи хората в ръководството, ама...
0
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Толкова си може това ръководство.А самите обяснения са най-меко казано смешни.С тази концепция, накрая ще си останат само пенсионните фондове, да си пЕрат едни лъвове.БФБ-арите, като не ви раждат кратуните нищо ползовторно, поне не е нужно и да се напъвате (само се потите и ви боли) - може да "крАднете" идеи от други.

Още от Новини и анализи
Седмицата приключи с трети пореден дневен ръст за SOFIX