IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ вече ще публикува информация и за сделки извън регулиран пазар

Борсата получи лиценз от КФН за оператор на механизъм за публикуване, като така стана осмата борса в Европейския съюз, която притежава такъв лиценз

12:21 | 29.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българска фондова борса ще публикува информация и за сделки извън регулиран пазар от името на инвестиционни посредници. Това стана възможно след решение на Комисия за финансов надзор (КФН), с което лицензира борсата за оператор на механизъм за публикуване по чл. 205, ал. 2 от Закона за пазарите на финансови инструменти съгласно Регламент (ЕС) 600/2014.

Така БФБ става една от седемнайсетте компании (в това число осмата подред борса) по данни на Европейския орган за ценни книжа и пазари (European Securities and Markets Authority – ESMA), които са оторизирани да оповестяват доклади за търговия в Европейския съюз. 

„С получаването на този лиценз ще предоставим отново възможност за оповестяване на информация за директно договорени сделки между страните, сключени извън регулиран пазар. До настоящия момент сключването им беше силно затруднено поради високите разходи, свързани с изпълняването на задълженията за публикуване на данните за тях. Възнамеряваме да предложим ефективно от гледна точка на разходите решение, което да допринесе за прозрачността на пазара на финансови инструменти като цяло", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

На практика БФБ ще предоставя услугата от средата на ноември, когато ще стартира и новият интернет сайт на институцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още