IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ започва роуд шоу за привличане на чуждестранни инвеститори

Служебният икономически министър възобнови разговорите за листването на миноритарните държавни дялове в търговски дружества

12:33 | 09.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БФБ - София</em></p>

Снимка: БФБ - София

На 18 май Българската фондова борса (БФБ-София) планира роуд шоу съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон, на което борсата ще представи на чуждестранни инвеститори възможностите за търговия у нас.

Това обяви изпълнителният директор на БФБ Иван Такев преди началото на срещата със служебния министър на икономиката Теодор Седларски. Двамата обсъдиха мерките за развитието на капиталовия пазар и помощта, която държавата може да окаже.

„В момента дискутираме участието и на други институционални партньори за привличането на достатъчно инвеститори към самото събитие. Тук е ролята на нашите партньорства в Лондон и Франкфурт, които с контакти на локално ниво могат да помогнат за привличането на чуждия поглед към нас“, коментира изпълнителният директор на БФБ Васил Големански.

Министър Седларски удари камбаната за началото на борсовата сесия и обеща да подкрепя капиталовия пазар  с всички средства за краткия мандат на служебното правителство.

„За Министерството на икономиката капиталовият пазар е много важен фокус на внимание. Ние следим със задоволство как се повишават борсовите индекси и впечатляващият ръст на SOFIX. Това е сигнал за съживяване на българската икономика и ние в министерството ще работим заедно с борсата за привличане на повече внимание към капиталовия пазар, както вътре в страната, така и навън“, коментира той.

Той определи като „ хубава инициатива" Денят на инвеститора, когато търговията на борсата е напълно безплатна, и изрази мнението си, че това може да се прави много по-често.

Като приоритет на служебното правителство Седларски определи подкрепата за малкия и среден бизнес. „В момента се работи по алтернативна платформа за улесняване участието на малки и средни предпрития на борсата. Става дума за първостартираща платформа, на която те ще могат да се търгуват при облекчени условия и когато наберат скорост да излязат на големия пазар“, обясни Седларски. За реализирането на тази идея Големански даде срок между 6 и 9 месеца заради необходимото време за лицензиране.

„Системата работи по примера на други страни, включително около нас, които вече са я въвели и дават преференциални условия на малките и средни предприятия с намаляване на техните разходи за търговия“, посочи още служебният министър.

Седларски и ръководството на БФБ обсъждат и възможностите на капиталовия пазар при финансирането на компании с държавно участие. По думите на служебния икономически министър в момента се преглежда списък с всички предприятия, в които държавата има миноритарен дял, които могат да получат ресурс през борсата. Той обаче отказа да назове имена на конкретни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
Toranaga
преди 7 години
БРАВО!!! Ако има реална положителна промяна, то може и да повиша теглото на БФБ.Аз обаче, все още не мога да повярвам на тези добри новини и най- вече стъпки. Дано !!! Пожелавам успех и стискам палци !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Само така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още