Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ затвори с ръст при три от индексите, но със слаб оборот

От състава на SOFIX осем дружества повишиха цената на акциите си, а пет записаха понижения

БФБ затвори с ръст при три от индексите, но със слаб оборот

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Търговският ден на Българска фондова борса премина предимно положително за основните индекси, като основният измерител успя да обърне посоката от последните сесии.

SOFIX се повиши с 0,55% до 538,12 пункта. Широкият измерител BGBX40 нарасна с 0,21% до 119,71 пункта, а секторният BGREIT записа ръст от 0,19% до 152,01 пункта. Единствено BGTR30 се понижи с 0,13% до 573,81 пункта.

Оборотът на регулиран пазар беше малък, възлизайки на едва 606 хил. лв., като с търговия с акции от SOFIX беше формиран около 1/3 от дневния оборот. Сключените сделки бяха общо 263, а с най-ликвидните компании – 119 сделки. Обект на търговия бяха 53 емисии.

От състава на SOFIX осем дружества повишиха цената на акциите си, а пет записаха понижения. С най-много поскъпнаха книжата на „Сирма Груп Холдинг“, въпреки че бяха сключени само 6 сделки, а оборотът достигна 4,8 хил. лв. По-сериозна беше търговията с акции на „Алтерко“ – 23 сделки за 37,3 хил. лв., като ръстът за деня е с 2,35%.

Компанията обяви по-рано през деня, че е постигнала споразумение по основните параметри по сделката за продажбата на азиатския бизнес на технологичната компания.Те включват продажна цена на трите дъщерни дружества в Сингапур, Малайзия и Тайланд за сумата от 2,1 млн. евро, които ще бъдат платени на три транша. Купувач по сделката е сингапурската компания Skylight Venture Capital Pte. Ltd.

Сред дружествата с ръст в цената за деня са още „Индустриален Капитал Холдинг“ АД и „Неохим“ с повишения от 3,91%.
Най-губещото дружество е „Юрий Гагарин“ с понижение от 27,71%. От SOFIX най-голям спад за деня отчете „Първа инвестиционна банка“ , чиито акции поевтиняха със 7,65%.

Лидери по оборот са „Софарма“ с 48,2 хил. лв. , „Телелинк Бизнес Сървисис груп“ АД  с 40,2 хил. лв. и „Алтерко“ с 37,3 хил. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Изкупиха всички права на „Еврохолд“ при минималната цена