Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ затвори с ръстове и висок оборот

Общо шест дружества от SOFIX записаха повишения в цената на акциите си, като най-печелившата компания е „Трейс Груп Холд“ АД с 3,6%

БФБ затвори с ръстове и висок оборот

Снимка: Олег Попов, архив, Investor.bg

Българската фондова борса отново приключи положителен търговски ден.

Основният индекс SOFIX нарасна с 0,58% до 457,40 пункта, докато по-широкият BGBX40 се повиши с 0,46% до 103,5 пункта. Секторният BGREIT записа ръст от 0,34% до 138,78 пункта, а BGTR30 прибави 0,44% до 509,51 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 8 млн. лв. след 380 сделки с 53 емисии. Търговията с акции на компании от SOFIX възлезе на 138,5 хил. лв. след 162 сделки с книжа на 13 дружества.

Лидер по оборот е „Премиер Фонд“ АДСИЦ със 182,5 хил. лв., следван от „Алтерко“ с 140,7 хил. лв. Днес технологичната компания обяви, че през настоящата година стартира процес по регистрация на акциите на дружеството за търговия на Франкфуртската фондова борса.

Решението на компанията е провокирано от големия инвеститорски интерес от страна на потребители, партньори и институционални инвеститори в чужбина. Листването цели да направи акциите на „Алтерко“ достъпни за повече инвеститори извън България, както и да предостави достъп на дружеството до повече възможности за финансиране и развитие на бизнеса.

С висок оборот днес бяха още „Албена“, „София Комерс - Заложни къщи“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Общо шест дружества записаха повишения в цената на акциите си, като най-печелившата компания е „Трейс Груп Холд“ АД с 3,6%, следван от „Сирма Груп Холдинг“ АД с ръст от 2,7% и „Софарма“ АД с 1,91%.

От страната на губещите са три дружества, като най-голям спад записаха книжата на „Монбат“ с 1,38%. Банковият сектор остана на червена територия, като акциите на ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ поевтиняха с 1,09%, а на „ТБ Централна кооперативна банка“ АД – с 1,02%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се повиши с 2,6% за седмицата