Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„БГ Агро“ излиза на консолидирана загуба поради „други разходи“

Приходите от продажби и от субсдии се увеличават, но има и ръст на „други разходи“ и „други амортизации“, което извежда дружеството на загуба

„БГ Агро“ излиза на консолидирана загуба поради „други разходи“

Снимка: bgagro.bg

„БГ Агро“ АД отчита консолидирана загуба от 1,83 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г. спрямо печалба от 740 хил. лв. за същия период на 2019 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД. Влошаването е с 2,57 млн. лв.

За полугодието на 2020 г. компанията отчете печалба от 1,88 млн. лв., следователно загубата само за третата четвърт на годината е 3,71 млн. лв.

Тя идва от „други разходи за дейността“ за 3,54 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г., спрямо само 262 хил. лв. в тази графа до 30 юни 2020 г. и само 969 хил. лв. за цялото деветмесечие на 2019 г.

Натежават и амортизациите на „други материални активи, различни от сгради, машини, оборудване, съоръжения, стопански инвентар и транспортни средства“. Те са за 3,28 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г. и формират повишението на общите амортизации до 5,8 млн. лв. за януари-септември 2020 г., спрямо само 2,4 млн. лв. за същия период на 2019 г.

В отчета не е уточнено какви са активите, които са амортизирани така рязко, нито какви са „другите разходи за дейността“.

В приходната част има леки ръстове - както в продажбите, така и в субсидиите. Приходите от продажби се увеличават с 4,4% на годишна база до 75,6 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г. Само приходите от продукция се увеличават с 80% на годишна база до 13,8 млн. лв. за януари-септември на текущата година.

Приходите от субсидии (т. нар. финансирания от правителството), се увеличават с 6,7% на годишна база до 2,618 млн. лв. за посочения период.

Основното дъщерно дружество е „БГ Агро земеделска компания“, което от почти 20 години развива едро земеделие, като днес обработва заедно с други свързани компании общо около 120 000 дка земеделски земи в землищата на над 30 селища във Варненска, Силистренска, Разградска, Шуменска и Добричка област. Данните са на уеб страницата на „БГ Агро“ АД.

Основно се отглеждат зърнени и маслодайни култури (пшеница, ечемик, царевица, лимец, слънчоглед и рапица). През последните няколко години се диверсифицира производството с нови култури: твърда пшеница, соя, нахут, грах и резене.

Акциите на „БГ Агро“ АД поевтиняват с 31% в последните 12 месеца до 1,1 лв. за акция и 44 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се повиши с 2,6% за седмицата