IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BGREIT отсрами БФБ днес

ПИБ е лидер по брой сключени сделки с акции и на пето място по оборот

18:27 | 20.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С активна търговия по няколко позиции и общ оборот от 1,755 млн. лева приключи днешната сесия на Българската фондова борса (БФБ).

От индексите само този на дружествата със специална инвестиционна цел отбеляза ръст BGREIT – с 0,12% до 133 пункта. Останалите три нидекса завършиха деня със спадове. Водещият SOFIX изтри 0,16% до 548 пункта, широкият BGBX40 отписа минималните 0,02% до 109 пункта, а равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,09% до 502 пункта.

Най-много сделки – общо 73, се осъществиха с акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Банката е на пето място по брой прехвърлени акции – 47 769, и на четвърто по оборот – общо почти 139 хил. лева. Най-големите пакети, сменили собственика си днес, са с по 5 хил. акции. Пазарната оценка на компанията се понижава с 1,32%.

Днес Комисията за финансов надзор (КФН) отказа да одобри проспекта на банката за увеличението на капитала без да посочи мотиви. Това е една от мерките, които финансовата институция предприема, за да запълни капиталовия недостиг, констатиран от Европейската централна банка (ЕЦБ) при проведения стрес тест заради желанието на България за присъединяване към еврозоната. 

От ПИБ посочват, че ще отразят направените препоръки от страна на КФН, като банката ще внесе проспекта за одобрение в най-кратък срок.

„Първа инвестиционна банка продължава да изпълнява своя план за увеличение на капитала“, съобщава кредиторът на своя сайт.

В интервю на главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ПИБ Неделчо Неделчев, публикувано вчера в сайта money.bg, се посочва, че продължават предварителните разговори с инвеститори и, по думите му, има голям интерес към емисията, включително и от чуждестранни инвеститори.

Същевременно обаче влизането на страната ни в "чакалнята" на еврозоната се отлага. Днес вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис обяви, че България ще се присъедини към валутния механизъм ERM II малко по-късно от предвиденото  – към края на април. Премиерът Бойко Борисов пое обещание, че докато няма абсолютен консенсус за влизането в еврозоната, процесът по присъединяването на страната ще се отложи. Причината – опасенията за евентуална промяна на курса лев/евро, който в момента е фиксиран с валутния борд.

В отговор в интервю за „Капитал“ Домбровскис посочи, че е „невероятен сценарий“ някоя държава от еврозоната да поиска промяна и такова едностранно решение няма как да бъде наложено.

Най-активна търговия се осъществи с акции на Родна земя Холдинг. По позицията бяха прехвърлени 448 хил. акции в 6 сделки, като най-големият пакет е от 16 800 броя. Дружеството е лидер по реализиран оборот в днешната сесия – 958 720 хил. лева.

Прехвърлени бяха и 154 523 акции на Елана Агрокредит, като дружеството е на трето място по реализиран оборот малко над 173 хил. лева.

Компанията информира чрез сайта x3news.com, че днес са осъществени и три репо сделки с акции с „КК Инвест“ АД. „КК Инвест“ АД е придобило общо 180 000 броя акции от капитала на „ЕЛАНА Агрокредит“ АД при цена на акция от 0.662 лв. или общо 119 160 лв. Сключени са и още три репо сделки с акции на „Елана Агрокредит“ от „КК Инвест“ АД, което е продало общо 300 000 акции на компанията при цена на акция от 0.660 лв. или общо 198 000 лв.

Супер Боровец е на трето място днес по прехвърлен обем – 125 500 акции в 6 сделки, като най-големият пакет е от 45 хил. акции. Цената за лот остава без промяна. Компанията е втора по реализиран оборот с 321 280 лева.

Най-губещата компания в днешната сесия е Златен лев Холдинг, чиито акции поевтиняха с 12,6%. На другия полюс са акциите на Хидропневмотехника АД, които поскъпнаха с малко над 39%.

Най-голям натиск върху SOFIX оказаха акциите на Сирма груп Холдинг, които поевтиняха с 3,2% при прехвърлени 26 245 лота.

Акциите на Централна кооперативна банка поевтиняха с 1,4%, а на Албена – с 1%.

В рамките на водещия индекс поскъпнаха единствено акциите на Химимпорт – с малко над 2%.

Най-силен спад в рамките на широкия индекс BGBX40 отчетоха акциите на Агрия груп холдинг – с 3,4%. Книжата на Зърнени храни България поевтиняха с 3%.

В рамките на индекса поскъпнаха акциите на Неохим – със 7,1%, на Алтерко – с 6,1%, а на Трейс Груп Холд – с 3,57%.

Акциите на Актив пропъртис поскъпнаха с 2,9% и подкрепиха индекса на дружествата със специална инвестиционна цел.

*Коригирано с информацията от решенията на КФН

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още