IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: До средата на годината ДЦК ще се търгуват на регулиран пазар

Нови проекти ще гарантират сигурността на платежните услуги, посочи Нина Стоянова, подуправител на централната банка

16:44 | 27.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

До средата на тази година държавните ценни книжа ще могат да се търгуват на регулиран пазар, а Българската народна банка е започнала работа по проекта за изграждане на директна връзка между Депозитаря на ДЦК и системата на „Българска фондова борса“.

Това стана ясно от изявление на Нина Стоянова, подуправител на БНБ и ръководител на управление „Банково“, по време на откриването на 19-тия финансов технологичен форум „Модерната финансова институция – дигитализация и ефективност в действие“, цитирана от пресслужбата на финансовата институция.

“Като фискален агент на правителството централната банка приключи техническо осъществяване на директна връзка на Депозитаря на ДЦК със системата E-BOND към платформата BLOOMBERG PROFESSIONAL. Това ще даде възможност за започване на търговията с ДЦК на тази система до средата на тази година", прогнозира Стоянова. "С реализацията на проекта се очаква търговията с ДЦК да започне да се извършва и на регулиран пазар".

Според нея по този начин ще се постигне допълнително развитие на пазара на ДЦК и насърчаване на по-нататъшната му интеграция към единния финансов пазар в Европейския съюз.

Стоянова е напомнила, че през тази година в БНБ се работи по въвеждането в българското законодателство на втората директива за платежните услуги.

“Директивата въвежда два нови вида платежни услуги, извършвани изцяло в интернет среда – услуги по иницииране на плащане и по предоставяне на информация за сметка, и регулира дейността на доставчиците, които ги предлагат. Тя предвижда промени по отношение на информационните изисквания и правата и задълженията на ползвателите и доставчиците на платежни услуги, в това число по-подробна уредба на вътрешната процедура за разглеждане на жалби и максимален срок за отговор до клиента”, посочва подуправителят на централната банка.

В директивата е разширен обхватът на платежните операции, дори когато само един от доставчиците е на територията на ЕС, като те се извършват във всички валути.

Повишава се сигурността на плащанията на ползвателите на платежни услуги като се  установява при по-голяма сигурност идентичността на клиента, дори при отдалечен достъп и в интернет среда. Доставчиците на платежни услуги се задължават да докладват на надзорните органи на инциденти, свързани със сигурността.

Подуправителят на централната банка е информирал още, че директивата ще се въведе с нов Закон за платежните услуги и платежните системи, като проектът е в етап на консултации, но до средата на годината вероятно ще бъде изпратен в Министерство на финансите за внасяне в Министерски съвет, след което парламентът трябва да го гласува, като се спази крайният срок 13 януари 2018 г.  

“Посочените нови проекти имат за цел осигуряване на по-благоприятна среда за пазарните участници и по-добро гарантиране на правата на ползвателите на платежни услуги при отчитане на промените, свързани с развитието на технологиите”, коментира Нина Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още