IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ очаква предложенията на акционерите в КТБ до края на август

Няма магически опции за решаване на кризата при отхвърлените от политиците решения, смятат от централната банка

13:58 | 22.08.14 г. 14
БНБ очаква предложенията на акционерите в КТБ до края на август

До края на август Българска народна банка (БНБ) ще очаква конкретни предложения от най-големите акционери в Корпоративна търговска банка (КТБ) за бъдещето на банката. Това става ясно от прессъобщение на БНБ, в което се казва, че днес са изпратени специални писма до „Бромак“ ЕООД и оманския фонд.

В съобщението си БНБ посочва още, че на КТБ не е предоставена помощ по одобрената от Европейската комисия схема за ликвидна подкрепа на българските банки, тъй като не може да се прецени дали банката е платежоспособна. Друг важен акцент е, че във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) към момента няма достатъчно средства за покриване на гарантираните депозити в банковата група КТБ.

Разговорите с акционерите

До момента мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) - „Бромак“ ЕООД, не е проявил никаква инициатива пред БНБ за оказване на подкрепа на поставената под специален надзор банка. Освен това не е търсено обсъждане нито на текущото състояние на институцията, нито на необходимия финансов ресурс за възстановяването на дейността на банката.

Вторият по големина акционер - Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, пък обвързва разговорите за намиране на възможни решения за бъдещето на банката с „наличието на яснота по отношение на състоянието на банката и значителна ликвидна подкрепа от страна на БНБ, което е невъзможно, съгласно действащото законодателство“, обясняват от централната банка.

От страна на ВТБ Капитал, които са трети по големина акционер, още в края на юни бе обявено, че няма интерес към подпомагане на КТБ, припомнят от БНБ.

От БНБ посочват, че извън предвидените в законодателството стъпки и регулаторни мерки остават в „готовност за контакт и обсъждане на различни законово допустими „пазарни решения” и предложения от сегашните акционери на КТБ, включително за предоставяне на необходимата за възстановяване на дейността на банката ликвидност“. 

Схемата за държавна помощ и КТБ

Централната банка посочва, че на КТБ не е предоставена държавна помощ съгласно разрешението на Европейската комисия от края на юни, тъй като нито към тогавашния момент, нито към настоящия, може да се каже категорично дали КТБ е платежоспособна или е имала единствено ликвидни проблеми.

„Основно изискване е държавна помощ в ЕС да се предоставя единствено на платежоспособни и икономически жизнеспособни банки. По-конкретно: в случаите на схеми за предоставяне на ликвидна подкрепа същите следва да бъдат използвани единствено за банки без недостиг на капитал, което обстоятелство трябва да бъде удостоверено от компетентния надзорен орган по достатъчно категоричен и неоспорим начин“, обясняват от БНБ.

Освен това по случая с КТБ не са били налице и условията за предоставяне на ликвидност от страна на централната банка чрез кредитиране на банки срещу обезпечение, тъй като банката не е разполагала с ликвидни активи, отговарящи на законовите изисквания, които да предостави като обезпечение на БНБ, категорични са от централната банка.

Изплащане на гарантираните влогове

По отношение на исканията за незабавно изплащане на гарантираните депозити в банковата група КТБ от БНБ припомнят, че съгласно действащото българско законодателство те се изплащат след отнемане на лиценза на банката. Освен това такива плащания не могат да започнат, тъй като във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) няма достатъчно средства.

Към момента гарантираният размер на влоговете в КТБ е 3,685 млрд. лв., а в ТБ Виктория – 55,1 млн. лв. Към 31.07.2014 г. натрупаните във ФГВ наличности от премийни вноски са в размер на 2,1 млрд. лв., което означава, че има недостиг в размер на 1,636 млрд. лв.

„Общоизвестен факт е, че политическите сили в 42-то НС отказаха да подкрепят предложението на президента на България за актуализация на държавния бюджет в това отношение, за което действие БНБ също не би могла да носи отговорност. Очакваме това да бъде приоритетна задача на 43-то НС“, обясняват от БНБ.

Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
В банките няма и лев...Честито!!!Всичко е раздадено под масата.Не мога да разбера хората,които очакват да си вземат парите от банките.Но едно не може да се отрече в случая с КТБ...Тя ,,гипсира,, вложителите!Никой не смее да си пипне депозита в която и да е банка!!!А пипнАха,а изгорЕха...хахахахаха..,,Инвестиция в депозит,,-вица на галактиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Чета "невчесаните" мисли на нашите "топ" банкери и се чудя да плача ли, да се смея ли? "Бромак" не било проявило инициатива за... Ами пак се впряга каруцата пред коня. БЦБ е задължена по закон още в първите няколко дни да свика Общото събрание на акционерите за търсене на решение от състоянието СПЕЦИАЛЕН НАДЗОР. Това предвижда помощ и оздравяване, а не пречкане и оскубване на документация от джандари и цацатори.Вместо това БЦБ лиши от права мажоритарния акционер, по невнятни съображения. Липсата на достатъчно пари във Фонда за гарантиране на депозити също е на сметката на БЦБ. Ето защо би следвало да последват оставки и търсене на наказателна отговорност за безотговорното поведение на "отговорните" лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
Ако съм акционер, не бих внесъл нито лев, защото и след това бнб може да вземе банката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
При всички случаи направиха голямо мазало. Ако бяхме бяла държава, досега да са паднали сума ти глави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 1
forexar
преди 9 години
БНБ на 17.06 заявява, че КТБ е в перфектно състояние и ликвидност (http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bnb-***-e-s-visoka-likvidnost-i-funkcionira-normalno,174463/)След 3 дни БНБ поема КТБ под специялен надзор (20.03)Днес БНБ заявява, че "не може да се прецени дали банката е платежоспособна"Как да вярва, човек на подобна институция, чиято дума не тежи?И защо БНБ постоянно всява паника в банковата система тръбейки, че няма достатъчно пари във фонда за гарантиране на влоговете? По новият закон това е престъпно поведение !!! Кой ще поеме отговорността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Точно обратното е.Ако си инвестирал преди време няма какво да чакаш, трябва образно казано "глави да падат".Нов инвеститор каца на подобни бъркочи само ако е алчен "лешояд" или "вътрешен човек" (подставено лице на собственика или на забъркалия бъркоча за умишлено фалиране).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 17
novak li sam
преди 9 години
Аз ако съм инвеститор също като БНБ ще чакам доклада на 20 октомври.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
novak li sam
преди 9 години
Защо тези от БНБ смята инвеститорите за балъци? На БНБ, която не е дала и лев,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Може, как да не може?Може да прибира на всеки и да раздава само на когото й заповядат от Русия или от сараите на Ахмед Доган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
novak li sam
преди 9 години
Защо тези от БНБ смятат инвеститорите за балъци? На БНБ, дето не е дала и лев,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още