Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Всички вложители в банката ще си върнат парите, освен досегашният мажоритарен собственик и свързаните с него фирми

Банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана. Това става ясно от изявление на гуверньора на Българска народна банка Иван Искров, разпространено до медиите.

Креди Агрикол България ще бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Оздравената финансова институция ще бъде отворена на 21 юли, посочи Искров.

Решенията на БНБ бяха представени от ръководителя на институцията Иван Искров на брифинг, за който информация са имали само определени медии. От пресцентъра на банката заявиха, че БНБ сама определя с кои медии да комуникира. В редакцията на Investor.bg не беше получена никаква информация за събитието, не са поискани и данни за акредитация.

"Резултатите от прегледа на независимите одитори в Корпоративна търговска банка /КТБ/ говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики", каза в изявлението си управителят на БНБ Иван Искров.

"Липсват съществени части от кредитния портфейл на банката в размер на 3,5 млрд. лв.", съобщи Искров. Поради тази причина първоначалният план за оздравяване на банката се променя - всички добри активи и пасиви на КТБ ще бъдат прехвърлени в свързаната с КТБ "Креди Агрикол България", която е в много добро състояние и ще бъде придобита от държавата", обясни Искров.

В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. В Креди Агрикол ще бъдат прехвърлени всички депозити на граждани и фирми и всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, обяви гуверньорът на БНБ. Както е предвидено, вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., посочи Искров.

Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми - техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров. Ликвидност за "Креди Агрикол България" ще бъде осигурена от Фонда за гарантиране на вземанията, от БНБ и няма никакъв проблем да бъдат осигурени толкова средства, колкото е нужно, заяви Искров.

"Креди Агрикол България" ще бъде преименувана от новия си собственик - държавата, а лицензът на КТБ ще бъде отнет и предстои банката да бъде обявена в несъстоятелност, обясни Искров. Той посочи още, че докладът на одиторите за състоянието на КТБ ще бъде предаден на прокуратурата.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, ден преди в банката да влязат квестори, се казва в изявлението на Иван Искров.

КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България. Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори.

Впоследствие БНБ обяви, че Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли, като ще се търси увеличение на капитала на банката със средства от Българска банка за развитие и Фонд за гарантиране на влоговете.

Едно от първите публично оповестени решения на назначените от БНБ квестори беше да променят лихвените проценти по депозитите, привлечени в банката. Така високодоходните продукти, които КТБ дълго време предлагаше на своите клиенти, останаха в историята.

КТБ придоби окончателно Креди Агрикол България в началото на юни тази година, след като бяха получени разрешения от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Българска народна банка.  Самата сделка бе обявена през януари, когато между КТБ и предишните собственици на Креди Агрикол България бе подписано споразумение за продажбата.

През първото тримесечие на 2013 година КТБ постигна печалба в размер на 13,1 млн. лв., което е увеличение от 18 на сто на годишна база. Активите на банката пък достигнаха 7,3 млрд. лв. Това е ръст от 15 на сто спрямо март 2013 година и с 8,3 на сто само за първите три месеца на 2014 година.

За цялата 2013 година пък финансовата институция постигна 71,2 млн. лв. печалба и увеличение на активите с близо 20 на сто до 6,74 млрд. лв.

Към момента на спиране на търговията с акции на КТБ – 20 юни 2014 година, пазарната капитализация на банката беше в размер на 468,3 млн. лв. Финансовата институция излезе на борсата през юни 2007 година. Най-високата цена на акциите й беше достигната през септември същата година – 110 лв. за брой, а най-ниската – през юли 2009 година – 44,5  лв. за брой.

Всичко за КТБ може да проследите тук

По статията работи: Андрей Любенов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (128)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9| 10| 11| 12| 13    
0
 
0
 
128
STRAHO до: kalendar
преди 5 години
Искров и да иска, сам нищо не може да направи. Дори да сгреши не може. В нищо не го обвинявам човека. :) Само властимеющите знаят как точно стоят нещата.
0
 
0
 
127
STRAHO до: kalendar
преди 5 години
Сегашният председател на банковия надзор Цветан Гунев е назначен по настояване на Станишев два дена след назначаването на Пеевски. Искров бе избран на поста управител на Централната банка през 2003 г. Това обаче на страна!
=======
"И КАК ТОЧНО "***""....
=====
Причината е, че винаги когато *** са на власт, такива схеми проработват! Дори съдиите и прокурорите /уж независими/ рязко сменят курса. Просто почвата става благодатна за подобни "удари" ;)
0
 
0
 
126
kalendar до: STRAHO
преди 5 години
И КАК ТОЧНО "***" са ти натресли Искров? Ще ти кажа що ти дължа бира-заради Йовчев. Щото ако беше мъж на място до сега да беше отнесъл Искров. И ти си поредният ИЛИТЕРАТ тук, който ми обяснява, как БНБ е обвързана с правителството. И аз за пореден път питам-как точно???
0
 
0
 
125
преди 5 години
Към международни съдебни институции се е обърнал и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. Той настоява за международно разследване на причините определен кръг да атакува банката. Адвокатите му ще искат и оценка на действията на БНБ, както и на други държавни институции, които по същество съдействали за банковата криза, вместо да я предотвратят в зародиш.

Всички санкции обаче ще бъдат за сметка на българския данъкоплатец, който ще трябва да плаща за злонамереността на неколцина политици, прокурори и ченгета, както и за некадърните действия на ръководството на БНБ в лицето на Иван Искров, категорични са експерти.
Да ни е честита поредната сметка която ни натрисат ***! Поредната от много други. После пак ще се опитат да обвинят следващото правителство че задържало доходите. Типично за тази КАСТА!
0
 
0
 
124
преди 5 години
цитат " Вече стана известно, че Оманския държавен фонд, който е съсобственик в КТБ също е потърсил справедливост в съда, чрез кантора в Лондон. Оманците са недоволни от пренебрежителното отношение на Иван Искров към представители на фонда, които дни на ред чакаха да бъдат приети от него в София. Те предлагали да се спазят законовите процедури и да им се даде възможност да финансират банката, а не това да прави българската държава. Непонятно защо Искров отхвърлил предложението."
   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9| 10| 11| 12| 13    

Още от Новини и анализи
Акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поскъпнаха с над 12% за седмицата