Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Борсовият оператор увеличава приходите си заради съживяването на пазара

БФБ увеличава приходите от таксите за регистрация на дружества със 71%, а повишението на приходите от членство на инвестиционни посредници е с 36%

Борсовият оператор увеличава приходите си заради съживяването на пазара

Снимка: Investor Media Group

Съживяването на българския борсов пазар се отразява добре на оператора „Българска фондова борса“ АД, която отчита 71% ръст на годишна база на приходите от „такси за регистрация на дружества“ до 617 хил. лв. за деветмесечието на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. Данните са от отчета на дружеството, публикуван в x3news.com.

В абсолютна стойност увеличението на приходите от такси за поддържане на регистрацията на публични дружества се увеличава с 256 хил. лв.

Българска фондова борса АД /БФБ/

Повишението на приходите от членство на инвестиционни посредници е с 36% до 101 хил. лв. за 2021 г. Таксите за промяна на параметрите на емисии се увеличават със 171% до 38 хил. лв.

Нагоре са и таксите за сделки на борсата със 78 хил. лв. или с 20% на годишна база до 466 хил. лв. за януари – септември 2021 г.

Медиите, които ползват информация от борсата, също имат принос за увеличение на приходите с 89 хил. лв. на годишна база до 474 хил. лв. за деветмесечието на 2021 г. Всъщност борсата печели повече от такси за разпространяваната информация, отколкото от комисиони за сделките.

Общите приходи от услуги са нагоре с 42% на годишна база до 1,84 млн. лв. за деветмесечието на 2021 г.

Още по темата

„Българска фондова борса“ АД отчита нетна печалба от 4,65 млн. лв. за деветмесечието, но от неконсолидираната си дейност е на загуба с около 559 хил. лв., а печалбата идва от дивидент от 5,2 млн. лв. от „Българска независима енергийна борса“ ЕАД, където БФБ е акционер.

Нетната печалба се увеличава с 233% на годишна база до посочените 4,65 млн. лв. поради повишението на получения дивидент с 3 млн. лв. до 5,2 млн. лв.

Акциите на „Българска фондова борса“ АД поскъпват със 115% за последните 12 месеца до 9,05 лв. за ценна книга и 60 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределени са и брутни дивиденти за 0,63 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
"Синергон Холдинг" излиза на печалба заради продажбите на суровини и строителни стоки