Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БСК и "ИП Авал Ин" ще популяризират заедно "Пазар за растеж" на БФБ

"ИП Авал Ин" е първата компания, одобрена от БФБ като съветник на МСП, като нейният председател на СД е и бивш изпълнителен директор на фондовата борса

БСК и "ИП Авал Ин" ще популяризират заедно "Пазар за растеж" на БФБ

Бистра Илкова, председател на СД на "ИП Авал Ин" АД и Радосвет Радев, председател на БСК. Снимка: БСК

Българска стопанска камара сключи споразумение за сътрудничество с „ИП Авал Ин“ АД – първата компания, одобрена от Българска фондова борса като съветник на малки и средни предприятия за „Пазар за растеж“ (Bulgarian Enterprise Accelerator Market), съобщават от БСК.

Подписи под документа са поставили Радосвет Радев - председател на БСК, Бистра Илкова - председател на СД на "ИП Авал Ин" АД, и Величка Сахакян - изпълнителен директор на "ИП Авал Ин" АД.

Споразумението предвижда популяризиране на възможностите на новосъздадения “Пазар за растеж” на фондовата борса като място за алтернативно финансиране при облекчени условия на малки и средни предприятия (МСП), тяхното регистриране, популяризиране на продуктите и услугите им, както и повишаване авторитета на малките фирми на международния пазар.

Българска фондова борса одобри „ИП Авал Ин“ АД първата компания съветник за Пазара за растеж на малки и средни предприятия (МСП) BEAM в началото на март тази година. "Авал Ин" оперира на капиталовия пазар в страната ни от 25 години. Председателя на Съвета на директорите на дружеството Бистра Илкова е била председател на Борда на директорите на БФБ в периода 2003 - 2005 г., а от 2006 до 2010 г. и изпълнителен директор на борсата.

Пазарът за растеж на МСП (BEAM) е насочен най-вече към малките и средните компании, които са регистрирани като акционерни дружества в страната или чужбина.

Всяка компания, която желае да набира капитал на пазара BEAM, e необходимо да сключи договор с един одобрен от БФБ съветник, какъвто е „ИП Авал Ин“, за срок от поне две години.

Пазарът е атрактивен за амбициозни и иновативни компании със съществуващ бизнес, които търсят допълнително финансиране за развитие на своята дейност, по-голяма публичност на предлаганите продукти и услуги, както и разширение на акционерната си база.

Кой може да се регистрира на „Пазара за растеж”?

Необходимо е фирмите да са регистрирани като акционерни дружества в България или чужбина. Акциите трябва да са в безналична форма или да са обездвижени по съответния ред в депозитарна институция, както и за прехвърлянето им да не са предвидени ограничения или условия

Желаещите да се листват на фондовата борса трябва да имат и одитиран финансов отчет за предходната финансова година, както и сключен договор със Съветник (какъвто е „ИП Авал Ин“), одобрен от БФБ за срок най-малко от 2 години.

Освен малки и средни компании, на пазар BEAM могат да бъдат регистрирани и по-големи дружества, като ограничението е след допускането пазарната им капитализация да не надвишава 200 млн. евро за последните три календарни години.

На този пазар не могат да се търгуват компании, които вече са листвани на Основния пазар на БФБ, но не съществува ограничение за компании, листвани на борси в страните членки на ЕС.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX изпраща седмицата със загуба от 0,47%