IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТ Инвест ГмбХ спечели конкурса за приватизацията на Булгартабак

АПСК прие офертата от 100,1 млн. евро на кандидата, като му дава срок от 15 дни да сключи приватизационен договор

11:36 | 31.08.11 г. 18
БТ Инвест ГмбХ спечели конкурса за приватизацията на Булгартабак

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) определи БТ Инвест ГмбХ, Австрия за победител в конкурса на един етап за приватизацията на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на Булгартабак - Холдинг АД, София. АПСК не се възползва от възможността да не сключи сделка заради неудовлетворителна цена.

Срокът за сключване на приватизационния договор е 15 дни от датата на решението за избор, което бе обявено днес. Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

В същия срок купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасянето на проекта на договор в Надзорния съвет.

БТ Инвест ГмбХ предложи цена от 100,1 млн. евро (33,29 лв. на акция), инвестиции в размер на 7 млн. лв. за срок от 2 години и предложение за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителния срок от пет години от 5 000 тона за всяка от 5-те години.

След направена проверка в Централен депозитар АПСК официално опровергава появило се в медиите твърдение за запорирани акции на Булгартабах Холдинг или дъщерните дружества, подлежащи на приватизация.

Държавата ще получи повече от 100,1 млн. евро от приватизацията на Булгартабак, защото предвидливо изтегли 21,7 млн. лв. от паричните средства на холдинга, гласувайки си дивидент на база неразпределената печалба за минали години.

Условието за изкупуване на тютюн бе с най-голяма тежест (60%) сред критериите в конкурса за приватизацията на Булгартабака.

За първото полугодие на 2010 г. Булгартабак холдинг АД реализира 2,89 млн. лв. консолидирана печалба. Основната част от продажбите на холдинга са за износ, а двете му цигарени фабрики са в Благоевград и София.

Досегашните доходи на държавата от холдинга бяха символични, а именно 2,3 млн. лв. от дивиденти за 2009 г., 66,5 млн. лв. за 2008 г. (дивидент на база продажбата на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора и неразпределена печалба от минали години), 5,6 млн. лв. за 2007 г. и т.н. От тези суми делът на държавата е 79,83%.

Вижда се, че от дивиденти държавата получава по едва няколко милиона на година, като се изключи дивидентът за годината, в която бяха продадени цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора. 

В началото на 2005 г. British American Tabocco предлагаше 250 млн. евро за фабриките в София, Благоевград и Пловдив, като директорите на Булгартабак можеха да финализират сделката. За провала на приватизацията тогавашният вицепремиер Лидия Шулева обвини опозицията и ДПС.

Тогава Шулева заяви, че "след две години цените на българските и вносните цигари почти ще се изравнят, а българските фабрики няма да са в състояние да достигнат качеството на производство на чуждестранните". С влизането на България в ЕС акцизът на местните и вносните цигари бе изравнен, което премахна конкурентното предимство на Булгартабак и съответно цената му вече е по-ниска. Но държавата компенсира по-ниската цена с факта, че вече няма преференциален акциз.

Свързани компании:

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
И още нещо! Да не забравяме че БСП вече се опита да го продаде веднъж, но се провалиха. По-добрата идея бе да приватизират част от него (макар и над 50%). Държавата ще има достъп поне до документите и по-трудно ще се крият данъци. Макар че като гледам как си гонят интересите в ЧЕЗ и БТК ... думи нямам просто....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
И за мен приватизацията на такъв холдинг е глупост. Не мога да повярвам че не могат да се намерят свестни мениджъри, които да го управляват и то да си изпълнява както социалните (раздут щат и изкупуването на тютюн), така и чисто бизнес функциите (акцизи и печалба както си споменал). Но явно държавна собственост трябва да са само губещи предприятия на бюджет от държавата (пример БДЖ и Топлофикация).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
А какъв МОЛ ще се направи със сградата или на мястото на сградата на Булгартабак със съдействието на главния архитект или...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Само сградата и мястото на Булгартабак в центъра на София струва около 50-60 милиона?! Нещо ми намирисва кото сделката за Балкан....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
Lemon's
преди 12 години
Много тъпо разсъждение, то такъв ти е и ника!!!Защо гледаш само чистата печалба, знаеш ли, че всяка година от акциз БТ са внасяли близо 2млрд. лева заедно с предприятията от Благоевград и София, а сега новият собственик да ли ще внася толкова, а също мислиш ли, че ще внася реалния данък печалба в хазната, както го правиха досега държавното дружество БТ, как ти се струва исъкращението на работници които ще останат на улицата и държавата трябва да им ги поеме...ТОВА Е ДЪРЖАВАТА НЕ СИ ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСА МИРИШЕ НА КОРУПЦИЯ.ДА им е честито на БОРИСОВ ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ ако неспрат тази далавера и ГЕРБ ще отиде в историята като НДСВ.С тези пари и една магистрала не могат да направят картуните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
И сега кво? Чакаме търгово и отписване от борсата... Пореден пирон в ковчега на БФБ.. ... и така докато и нея я продадат на някоя "много перспективна" офшорка за 2-3 милиона..А сделката за Булгартабак вони на корупция, та се не трае. И не е вярно, че нямаше интерес! Бяха се наредили и японци, и корейци, и БАТ, ама като видяха с кого си имат работа, всички избягаха... Тези компани имат достойнство, и не биха се примирили с ролята на кибици, заведени на уговорен мач!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 10
GeorgiBB
преди 12 години
"Държавата ще получи повече от 100,1 млн. евро от приватизацията на Булгартабак, защото предвидливо изтегли 21,7 млн. лв. от паричните средства на холдинга, гласувайки си дивидент на база неразпределената печалба за минали години."Този път за разлика от времената на Иван Йорданов Костов (олио да го попари) си изгирахме картите добре. Както написа човека в коментар 1 - браво на Борисов, Дянков и Трайков !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Ето вече картинката е обективна ...!Поздрави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Съгласен съм, че трябваше да е през борсата. Булгартабак отдавна е дребна риба на пазара на изкупуавне на тютюн и трябваше да няма такава клауза. Обикновено Булгартабак е прунуждаван да изкупува некачествения тютюн, а качествения го вземат другите.Да трябваше да мине през Борсата.Но от мен нищо не зависи.В отчетите на Булгартабак съм виждал че вносния тютюн е дори по-евтин, ако не ме лъже паметта, тоест и те не искат да изкупуват у нас, но какво да се прави. Приватизаторът е решил да угоди на електората, въпреки че електората вече продава тютюните си на Сокотаб и т.н.Просто обяснявам, че поради акцизите сравнението със приватизацията в Сърбия е неточно. Просто не е толкова лесна сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Г-н Йорданов,Точно за това сделката трябваше да мине през БФБ, за да разберем колко точно струва! Държавата трябваше да направи такава борсова приватизация, от която при равни други условия да вземе максимално възможната сума в момент на вторична финансова криза с почти израсходвани бюджетни буфери! И тогава стратегическите кандидати и останалите 9-ет участника нямаше да се откажат ...А какво значи социалните критерии да носят 60 точки тежест? Какво са 7 милиона лева инвестиции за 2 години? Какво е да купуваш по 5000 тона тютюн при произвеждан 30 000 тона, а преди години беше по 50 000 и повече? ТОВА Е СМЕШНО МАЛКО! ДЪРЖАВАТА ИМАШЕ ГОДИНИ НАРЕД ДА ПРЕНАСОЧИ ЕВРО СРЕДСТВА ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ТЮТЮН. ДА ГИ ОБУЧИ И ДА ИМ ПОКАЖЕ КАК И КАКВО ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ЗА ДА ХРАНЯТ СЕМЕЙСТВАТА СИ ....Съжалявам, но тази сделка не ми харесва! Не съм сигурен, че е защитен държавния интерес и няма как изобщо да се убедим. Кой ще ни каже кой седи зад офшорката, може би друга офшорка?! А зад нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още