Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БТ Инвест ГмбХ спечели конкурса за приватизацията на Булгартабак

АПСК прие офертата от 100,1 млн. евро на кандидата, като му дава срок от 15 дни да сключи приватизационен договор

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) определи БТ Инвест ГмбХ, Австрия за победител в конкурса на един етап за приватизацията на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на Булгартабак - Холдинг АД, София. АПСК не се възползва от възможността да не сключи сделка заради неудовлетворителна цена.

Срокът за сключване на приватизационния договор е 15 дни от датата на решението за избор, което бе обявено днес. Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

В същия срок купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасянето на проекта на договор в Надзорния съвет.

Още по темата
БТ Инвест ГмбХ предложи цена от 100,1 млн. евро (33,29 лв. на акция), инвестиции в размер на 7 млн. лв. за срок от 2 години и предложение за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителния срок от пет години от 5 000 тона за всяка от 5-те години.

След направена проверка в Централен депозитар АПСК официално опровергава появило се в медиите твърдение за запорирани акции на Булгартабах Холдинг или дъщерните дружества, подлежащи на приватизация.

Държавата ще получи повече от 100,1 млн. евро от приватизацията на Булгартабак, защото предвидливо изтегли 21,7 млн. лв. от паричните средства на холдинга, гласувайки си дивидент на база неразпределената печалба за минали години.

Условието за изкупуване на тютюн бе с най-голяма тежест (60%) сред критериите в конкурса за приватизацията на Булгартабака.

За първото полугодие на 2010 г. Булгартабак холдинг АД реализира 2,89 млн. лв. консолидирана печалба. Основната част от продажбите на холдинга са за износ, а двете му цигарени фабрики са в Благоевград и София.

Досегашните доходи на държавата от холдинга бяха символични, а именно 2,3 млн. лв. от дивиденти за 2009 г., 66,5 млн. лв. за 2008 г. (дивидент на база продажбата на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора и неразпределена печалба от минали години), 5,6 млн. лв. за 2007 г. и т.н. От тези суми делът на държавата е 79,83%.

Вижда се, че от дивиденти държавата получава по едва няколко милиона на година, като се изключи дивидентът за годината, в която бяха продадени цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора. 

В началото на 2005 г. British American Tabocco предлагаше 250 млн. евро за фабриките в София, Благоевград и Пловдив, като директорите на Булгартабак можеха да финализират сделката. За провала на приватизацията тогавашният вицепремиер Лидия Шулева обвини опозицията и ДПС.

Тогава Шулева заяви, че "след две години цените на българските и вносните цигари почти ще се изравнят, а българските фабрики няма да са в състояние да достигнат качеството на производство на чуждестранните". С влизането на България в ЕС акцизът на местните и вносните цигари бе изравнен, което премахна конкурентното предимство на Булгартабак и съответно цената му вече е по-ниска. Но държавата компенсира по-ниската цена с факта, че вече няма преференциален акциз.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
0
 
1
 
18
FINTA до: Lemon's
преди 9 години
Няма профилна снимка
И още нещо! Да не забравяме че БСП вече се опита да го продаде веднъж, но се провалиха. По-добрата идея бе да приватизират част от него (макар и над 50%). Държавата ще има достъп поне до документите и по-трудно ще се крият данъци. Макар че като гледам как си гонят интересите в ЧЕЗ и БТК ... думи нямам просто....
0
 
1
 
17
FINTA до: Lemon's
преди 9 години
Няма профилна снимка
И за мен приватизацията на такъв холдинг е глупост. Не мога да повярвам че не могат да се намерят свестни мениджъри, които да го управляват и то да си изпълнява както социалните (раздут щат и изкупуването на тютюн), така и чисто бизнес функциите (акцизи и печалба както си споменал). Но явно държавна собственост трябва да са само губещи предприятия на бюджет от държавата (пример БДЖ и Топлофикация).
0
 
5
 
16
Ogibogi до: Ogibogi
преди 9 години
Няма профилна снимка
А какъв МОЛ ще се направи със сградата или на мястото на сградата на Булгартабак със съдействието на главния архитект или...?!
0
 
6
 
15
преди 9 години
Няма профилна снимка
Само сградата и мястото на Булгартабак в центъра на София струва около 50-60 милиона?! Нещо ми намирисва кото сделката за Балкан....
0
 
5
 
14
Lemon's до: хендехох
преди 9 години
Много тъпо разсъждение, то такъв ти е и ника!!!
Защо гледаш само чистата печалба, знаеш ли, че всяка година от акциз БТ са внасяли близо 2млрд. лева заедно с предприятията от Благоевград и София, а сега новият собственик да ли ще внася толкова, а също мислиш ли, че ще внася реалния данък печалба в хазната, както го правиха досега държавното дружество БТ, как ти се струва исъкращението на работници които ще останат на улицата и държавата трябва да им ги поеме...
ТОВА Е ДЪРЖАВАТА НЕ СИ ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСА МИРИШЕ НА КОРУПЦИЯ.
ДА им е честито на БОРИСОВ„ ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ ако неспрат тази далавера и ГЕРБ ще отиде в историята като НДСВ.
С тези пари и една магистрала не могат да направят картуните

Още от Новини и анализи
Кога е моментът за покупка на договорен фонд?