IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгартабак записва второ поредно губещо тримесечие

Сред основните причини са спадът на приходите от продажби на външни пазари и задържането на нивото на разходите за дейността

13:01 | 14.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Булгартабак записва второ поредно губещо тримесечие

Спад на приходите от продажби на външни пазари през първото тримесечие на 2016 г. извежда Булгартабак-Холдинг АД на загуба за второ поредно тримесечие, показва справка на Investor.bg на база финансовите резултати на цигарения холдинг.

В периода януари-март 2016 г. четвъртата по размер на пазарната капитализация публична българска компания губи 462 хил. лв. на неконсолидирана основа спрямо отрицателния финансов резултат в размер на 1,435 млн. лв., инкасиран през четвъртото тримесечие на 2015 г.

За сравнение – през първото тримесечие на миналата година пък имаше печалба за 2,1 млн. лв.

До голяма степен загубата се дължи на спадналите приходи от продажби, в частност – на външните пазари, въпреки общия ръст на реализираната готова продукция от 6% годишно през тримесечието и на фона на задържане на нивото на разходите за дейността.

В първите три месеца на новата година приходите са надолу с 15% на годишна база до 11,53 млн. лв. Разходите за дейността са без съществена промяна при 12,4 млн. лв.

В документа няма разбивка на източниците на приходите по географски принцип или по вид изделия. Ето защо не става ясно с колко точно се свиват приходите от външни пазари, което все пак ръководството на цигарения холдинг изтъква в доклада за своята дейност.

Предстои да разберем как ще се изменят финансовите резултати на Булгартабак през тази година, тъй като от 1 април дружеството преустанови производството и продажбите на продукция за региона на Близкия изток „вследствие на намаляване на поръчките, както и с оглед предотвратяване на по-съществени бизнес рискове“, четем в допълнителната информация към отчета.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„В резултат на това събитие възникват съществени рискове и несигурност по отношение на бъдещите финансови резултати от дейността на дружествата от групата, в това число Булгартабак-Холдинг АД, както и съществени рискове и несигурност по отношение на оценките на активи на дъщерни и асоциирани дружества“, пише в междинния доклад за дейността на ръководството.

„Ръководството анализира настъпилите и потенциалните последици от цитираните обстоятелства и необходимите мерки за намаляване и неутрализиране на влиянието им върху бизнеса на групата“, се посочва още там.

В документа се изразява увереност, че „всички предприятия от групата ще продължат икономическата си дейност, като предприемат краткосрочни мерки за оптимизиране на икономическите си показатели“.

Към 31 март 2016 г. основни акционери в Булгартабак са BT Invest GmbH, Австрия, със 79,83% от капитала, юридически лица държат 19,19%, сред които Корпоративна търговска банка АД с 6,02%, TGI Middle East FZE с 12,12%, а физически лица – 0,98 на сто.

От началото на годината акциите на Булгартабак поевтиняват с 42,17% до 37,5 лв. за брой и 276,27 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още