IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български: Инвеститорите търсят компании с добро управление и етичен мениджмънт

Първичното публично предлагане на Сирма Груп Холдинг показа това, а IT секторът е много подходящ за финансиране през пазара, оцени членът на СД на БФБ

13:23 | 23.11.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Георги Български и Делян Петришки разговарят за българския капиталов пазар. <em>Снимка: Bloomberg TV България</em></p>

Георги Български и Делян Петришки разговарят за българския капиталов пазар. Снимка: Bloomberg TV България

Първичното публично предлагане (IPO) на Сирма Груп Холдинг АД показа, че инвеститорите подкрепят добрия мениджмънт и добрите корпоративни практики. Това коментира членът на Съвета на директорите на Българска фондова борса-София АД (БФБ) Георги Български в ефира на Bloomberg TV България.

„Инвеститорите изпитват жажда за такива компании. Надяваме се, че Сирма е началото на привличането на други ИТ компании. Сирма е искрата, която може да запали огъня на IPO-тата на българския пазар“, каза той и коментира факта, че като цяло компании със сериозна бизнес активност, добро корпоративно управление и етичен мениджмънт не преобладават на нашия пазар, макар че има такива.

Български коментира още, че на пазара се търсят компании, които работят при високи международни стандарти, и оцени, че средства за инвестиции има, достатъчно на брой инвестиционни банкери сред инвестиционните посредници сами провокират дискусията, а БФБ оказва подкрепа за емитентите.

Георги Български коментира, че пазарният оператор се е спрял на около 30 непублични компании, за които счита, че капиталовият пазар може да бъде алтернатива за финансиране. По думите на члена на СД на борсата „пред една трета до 50% от тях успяваме да представим възможностите за финансиране на капиталовия пазар“.

Като цяло той оцени, че IT секторът е много подходящ за финансиране през пазара, тъй като компаниите „разполагат с интелектуален потенциал, с няколко машини, но не разполагат с обезпечения за кредити“.

Български обясни и критериите, по които БФБ е пресяла тези около 30 потенциални дружества. Критериите са универсални и сред тях попадат: добър и етичен мениджмънт, размер на активите и приходите, който да е интересен и оправдава листване на капиталовия пазар, степен на задлъжнялост, при която капиталовото финансиране се явява стъпка напред пред банковото финансиране, рентабилност.

Георги Български коментира и решението на БФБ-София да промени тарифата си за таксата, касаеща първичните публични предлагания. Пазарният оператор вече начислява предварително само фиксираната такса от 1 лв., а плаващата част от 0,075% от стойността на сделката ще се дължи при успех на IPO-то.

Решението би довело до потенциален положителен ефект, ако последва паралелна промяна на тарифите на борсовите членове за участие в IPO.

Георги Български оцени организираната на 27 ноември среща на инвестиционната общност в рамките на Четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum като положителна.

Според него тя ще предостави „директен достъп на инвеститорите до мениджмънта на компаниите, които имат възможност да си представят своя бизнес“. Български коментира, че БФБ-София, която е партньор на събитието, е поела дългосрочен ангажимент за привличане на повече чуждестранни инвеститори на форума.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
 
Акценти от разговора на Георги Български с Делян Петришки от Bloomberg TV България вижте във видеото
 
 
Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
afterd
преди 8 години
Сирма поне по изтъргувани обеми изненадва.. Явно глад наистина изглежда, че има. Дано се задържи интересът.p.s. Редакторите би било добре да оправят линка към financeforum.inverstor.bg, защото в момента праща някъде другаде..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
GG-BG
преди 8 години
Вярно, че инвеститорите търсят компании с добро управление и етичен мениджмънт, но дали ги има /и колко/ е основният въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
Егати смехът - такива в България....Инвеститорите търсят компании с добро управление и етичен мениджмънт Егати смешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
Егати смехът - такива в България....Инвеститорите търсят компании с добро управление и етичен мениджмънт Егати смешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ceneto
преди 8 години
това е романтичната история за бъдещето и възможностите на бфб,реалната си я знаем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още