Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Ц. Алексиев: Процесът на SPO беше голяма загуба на време за "Сирма"

Най-заинтересовани от нас са чужди фондове, които обаче не виждат потенциал в БФБ и предлагат делистване, заяви изпълнителният директор на Сирма груп холдинг

Ц. Алексиев: Процесът на SPO беше голяма загуба на време за "Сирма"

Цветан Алексиев Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Цветан Алексиев е изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг" АД, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на "Сирма Солюшънс" АД, председател на Съвета на директорите на "Сирма Бизнес Консултинг" АД и член на Съветите на директорите на "Онтотекст" АД, "Датикум" АД и Panaton Software JSC.

Алексиев е завършил магистърска степен по “Компютърни системи” в Техническия университет София. 

С него разговаряме за приключилото с неуспех вторично публично предлагане на ценни книжа на "Сирма груп холдинг" АД и последвалия спад с 18% в цената на акците.

Г-н Алексиев, колко не достигнаха до записването на минимума от 19,8 млн. лв.?

Ако имаше логика тази информация да бъде публична, законодателството и/или правилата на БФБ щяха да са го предвидили. След като няма – мениджмънтът трябва да счете тази информация за конфиденциална за дружеството.

Във форума на Investor.bg се споменава че вътрешен акционер с име "М" е започнал да продава, вярно ли е?

Във форума се пишат страшно много глупости. Той затова е и анонимен. Няма или поне не знам за „М“. Но да си повторим, че това е борса и нейният смисъл е точно такъв – едни продават, други купуват. Това, че като се продадат акции за 10-20 хил. лв. и цената се срива – това е проблем по-скоро на мащаб на борсата. Например инвеститори с имена „И“, „С“ и т.н. – купуват. Аз бих призовал тези, които се интересуват от компанията, да направят някои (или всички от следните неща): да следят официалните документи, които публикуваме на нашия уеб сайт; да следят новините за Сирма – пак там и във Фейсбук; да задават въпроси на мейл адреса за връзка с инвеститорите.

Как ще се финансира сделката за "Онтотекст", за която се чакаха парите от увеличението?

Сделката е финализирана. Последното плащане ще се извърши с ресурс на групата.

Ще има ли ново увеличение (след обратен сплит) или компанията ще продължи да увеличава и разчита на банковите кредити?

При ситуацията на БФБ и състоянието на лихвените проценти в момента банковият ресурс е доста евтина опция. Освен всичко "Сирма" успява да поддържа много добър процент на органичен ръст.

Най-важното за компанията е, че въпреки лошите резултати на борсата имаме много добри резултати в бизнеса. Процесът на SPO беше голяма загуба на време за "Сирма".

След като се съсредоточихме в бизнеса, в момента се развиваме по-добре от когато и да било. Пуснахме невероятни нови продукти – mCaliper, PackGate, Kanin.io, приложения на СБК, свързани с PSD2, нови услуги, свързани с кибер сигурността, чатботове, които се приемат много добре на пазарите, които таргетираме.

Изглежда, че продуктите ни достигнаха ниво на зрялост, при което достигаме до много интересни възможности за по-големи сделки. Някои от тях се надявам да можем да обявим съвсем скоро.

В момента продължаваме да водим разговори с потенциални инвеститори. Най-заинтересовани са чужди фондове, които обаче не виждат потенциал в БФБ и предлагат делистване. Не е вземано никакво конкретно решение. Когато има информация, която сме длъжни да оповестим, ще го направим.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
7
 
2
преди 3 месеца
а за акционерите май беше и загуба на пари
2
 
38
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Като имат такива страхотни продукти, защо пазара не може да го оцени, било то български или чуждестранни фондове?

На крива ракета, космосът и е крив...

Още от Новини и анализи
„Арома Риъл Естейт“ АД с търгово предложение при цена от 1,03 лв.