IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен депозитар отбеляза 20 г. с призив за по-добро корпоративно управление

България трябва да догони развитите пазари, коментира изпълнителният директор Васил Големански

19:31 | 18.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Неслучайно Централен депозитар празнува рожден ден с тема „доброто корпоративно управление“, тъй като в това отношение България трябва да догони развитите пазари", коментира в разговор с Investor.bg изпълнителният директор на институцията Васил Големански. 

По повод юбилея си Централен депозитар покани водещи мениджъри от различни международни компании и институции, които представиха своята визия, тенденциите и инструментите за доброто корпоративно управление на публичните компании.

Преди това Големански направи кратка равносметка за еволюцията на институцията през последните две десетилетия.

"От 1996 г. насам Централен депозитар доста се промени в ход със световните капиталови пазари и по-специално в post-trading услугите. При стартирането си бяхме просто клиъринг сетълмент институция. Бързо обаче се наложи да поемем регистърна функция, за да поемем процеса на масовата приватизация", заяви Големански. 

Справка показва, че към момента в Централен депозитар има регистрирани 1730 емисии. Това произтича от 1600 дружества, като само 350 от тях са публични дружества.

В регистрите на Централен депозитар има около 9 млн. сметки и общо до момента са направени над 28 милиона трансакции. Общият регистриран капитал в Централен депозитар е 19 млрд. лв.

"Гордост на настоящето ръководство е, че успешно успяхме да възстановим нарушения диалог с всички пазарни участници и да възстановим принципите на Централен депозитар", посочи Големански. 

По думите му огромният процес на глобализацията поставя нови предизвикателства пред капиталовия пазар в България. "Основните от тях са на ниво европейско законодателство, а именно това, че включително post-trading услугите отиват на пряка конкуренция между институции, които го предоставят. Да се бориш на европейския пазар с големите никака не е лесно", заяви той. 

Според него предизвикателство е новото законодателство, което ще върви в България, свързано с европейското.

"Амбицирани сме да въведем много нови услуги на пазара. Като анонс в края на тази година ще станат ясни някои от промените, свързани с корпоративни действия, като например организиране на дистанционни общи събрания", обяви изпълнителният директор на Централен депозитар. 

Според него на родния пазар има инфраструктура, има инвеститори, които да инвестират, но няма инструменти. Ако една компания не е с добро корпоративно управление, то и инструментите, които предлага на пазара, не се търсят.

По време на конференцията се проведе и дискусия с участието на изпълнителните директори на борси от региона. Основен акцент в разговорите беше платформата SEELink, която стартира през април с цел да създаде мост между пазарите от региона и да привлече погледа на инвеститорите към Балканите. По думите на Големански е минало прекалено малко време, за да се правят оценки, но според него краткосрочните очаквания за SEELink се оправдаха. 

Още по темата може да чуете във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
vankel
преди 7 години
Депозитара не е мръднал от създаването си .Защо Софарма чака 3 години да се листне на Варшава !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vankel
преди 7 години
Депозитара не е мръднал от създаването си .Защо Софарма чака 3 години да се листне на Варшава !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
На тебе ти плащат да храниш ли? Големански може е нагла проста майна, пробивен с цената на всичко и най-вече на кума си или кумец ли беше, но от работата си разбира, в депозитара е от създаването си може да се каже, че почти всичко е минало през ръцете му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още