Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Централен депозитар предлага мегафонд с акции от „Регистър А“ за 2-3 млрд. лв.

Такъв фонд вече има в Румъния и той е най-ликвидното им дружество с оборот от 0,84 млрд. евро годишно и капитализация от 3,1 млрд. евро

Централен депозитар предлага мегафонд с акции от „Регистър А“ за 2-3 млрд. лв.

Снимка: Investor.bg

Централен депозитар АД (ЦД) предлага създаването на мегафонд с акции от „Регистър А“ за 2-3 млрд. лв. по номинална стойност. Такъв фонд вече има в Румъния и той е най-ликвидното дружество с оборот от 0,84 млрд. евро годишно и капитализация от 3,1 млрд. евро, пише в обосновката на депозитара.

Идеята е всички акции от „Регистър А“, в който попадат акционерите, които не си следят активно собствеността на БФБ, да се влеят в нов фонд. Акционерите в този фонд ще са стотици хиляди, основно на пасивни акционери от първата вълна на масовата приватизация, обикновено с по 25 акции в някой бивш приватизационен фонд.

Но в този „Регистър А“ ще има и акции на нови борсови дружества, продукт на IPO (публично предлагане) в последните 10 години, защото част от инвестиционните посредници „изхвърлиха клиенти“ в „Регистър А“, за да не плащат на Фонда за компенсиране на инвеститорите такса върху тези клиентски активи.

На практика мегафондът ще има акции в почти всички публични дружества у нас.

Името на румънския фонд е Fondul Proprietatea. Фондът се управлява от Franklin Templeton Investment Management Ltd. От средата на 2015 г. фондът се търгува и на London Stock Exchange. Най-същественият принос на този фонд в Румъния е положителният ефект върху развитието на капиталовия пазар.

Предвидено е, ако някой акционер има акции, не в мегафонда, а в дадено дружество, да може по всяко време да получи обратно акциите в първоначално притежаваното дружество. Другият вариант за този акционер е да продаде акциите си от фонда.

Досега тези стотици хиляди акционери не се интересуваха от дивидентите си, например. Така след изтичане на 5-годишната давност те ставаха собственост на публичното дружество и от това се възползваха активните акционери, които се интересуват от дивидентите си. Традиционно 25% от дивидентите на Златен лев холдинг АД например остават непотърсени.

Друг интересен нюанс е, че може да има бивш приватизационен фонд, в който новият мегафонд да се окаже най-голям акционер. Така в преходния период до създаването на фонда сегашните му мениджъри и най-големи акционери може да започнат да изкупуват акциите му ударно или да приложат някоя хватка.

Такава хватка може да е разпределяне на дивидент в акции, като новите акции да не отиват в „Регистър А“, а в инвестиционен посредник (т. нар. „Регистър Б“). Така всеки от пасивните акционери ще има акции и в двата регистъра или евентуално в мегафонда и директно в дружеството. По този начин делът на мегафонда може да се размие.

Пореден интересен нюанс е, че в този фонд могат да влязат компенсаторните инструменти, или поне новоиздаваните.

Създаването на този мегафонд е определено добра идея, която може да повиши качеството на целия ни капиталов пазар. Лошото е, че отново сме изоставащи и трябва да догонваме не някоя западна държава, а Румъния.

Предложението на Централен депозитар можете да прочетете тук

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

23
 
14
 
6
преди 3 години
Няма профилна снимка
Нова измамна схема за присвояване ,какво друго може да се очаква...
19
 
23
 
5
преди 3 години
Няма профилна снимка
Това, което се подготвя трябва да се нарече Фонд "КРАЖБА" ... Не ми се влиза в спорове и разяснения ... един вид одържавяване ... после офиси, коли, огромни заплати ... докато източим фонда ... неформални сделки с Пенсионните фондове ... А това за Румънският фонд е пълна манипулация - фондът е един от първоначалните играчи на пазара, а не административно създаден през 2016 г. ... Или нашите чиновници искат да станат бързо милионери - ако не се сещат как - ще ги консултирам, но само при условие че не сътворят това огромно Л..ЙНО
18
 
22
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
Идеята е отлична . Даже доста закъсняла. Само да не се окъка с изпълнението по стар нашенски обичай.
9
 
34
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Идеята е отлична . Даже доста закъсняла. Само да не се окъка с изпълнението по стар нашенски обичай.
33
 
17
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
На първо четене съм категорично против.И защо пък чужденци да го управляват този фонд.

Още от Новини и анализи
КФН вписа новата емисия на "Чайкафарма Висококачествените лекарства"