IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цесии за над 500 млн. лв. са извършили привилегировани вложители в КТБ

Физически лица са прехвърлили 6,75 млн. лв., а юридически - близо 497,4 млн. лв.

12:12 | 11.01.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цесии за близо 504,2 млн. лв. са извършили привилегировани вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) след поставянето й под специален надзор на 20 юни 2014 г. Това показват изчисленията на Investor.bg на база списъка с физически и юридически лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от фалиралата банка и които са извършили сделки със своите депозити, след като Българска народна банка пое контрола над КТБ през лятото на 2014 г.

Списъкът, който е с обем 6 страници, е публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) от синдиците на КТБ заедно със списъците с привилегированите вложители и кредитори за периода от 20 юни 2012 г. до 19 юни 2014 г., т.е. две години преди датата на неплатежоспособността.

Документът съдържа имената на физическите лица, наименованията на фирмите, размера на техните депозити, сумите по разплащателните им сметки в три валути – лева, евро и щатски долари, и размера на извършените цесии. За по-лесно сравнение Investor.bg пресметна евровите депозити по фиксирания курс на лева спрямо еврото и сметките в долари по референтния курс на американската валута според фиксинга на БНБ за 20 юни 2014 г.

Общо 9 физически лица са извършили цесии за близо 6,75 млн. лв. Най-голямо е прехвърлянето на Мартин Радославов Златков – за 2,1 млн. лв., което е по евров депозит за 1,08 млн. евро. Следва това на Едоардо Миролио за 920 хил. евро, като левовата равностойност на влога е 1,8 млн. лв.

Ирина Ивановна Домусчиева е извършила цесия за 685 хил. лв., Димитър Христов Иванов – за 607 хил. лв., Крум Олегов Недялков – за 592 хил. лв. Други лица като например Мина Иванова Костова и Борислав Сарандев Сарандев са извършили цесии за малки суми – т.е. с толкова, с колкото депозитът им прехвърля гарантирания размер от 100 хил. евро (или 196 хил. лв.), за да може останалата част да попадне под прага.

Сред другите физически лица са Роман Василев с три цесии за общо 432 хил. лв. и Михаела Михайлова Здравкова с три цесии за 460 хил. лв.

Юридическите лица, сред които попадат държавни дружества, застрахователи, фондове на инвестиционни посредници и други, са извършили цесии за общо 497,4 млн. лв.

Изключени по закон от гарантираното покритие са влоговете на банките и финансовите институции, застрахователите и презастрахователите, пенсионно-осигурителните дружества и фондовете за задължително и доброволно пенсионно осигуряване, инвестиционните посредници, бюджетните организации и гаранционните фондове, включително и ФГВБ. Ето защо логично компаниите са опитали да спасят поне част от влоговете си.

След 13 цесии БТК ЕАД е прехвърлило общо 128,7 млн. лв., като това е най-големият обем в списъка. С 97,5 млн. лв. е Еър Пропърти Девелопмънт АД, което е в несъстоятелност.

По размер следва Е.Миролио ЕАД с три цесии за 52,2 млн. лв. С 11 цесии Централен Кооперативен Съюз е опитал да спаси 33,2 млн. лв.

Български енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) е извършил две цесии по депозитни и разплащателни сметки в лева и евро за общо 29,4 млн. лв.

Булгаргаз ЕАД е цедирал 12,4 млн. лв., а Българска индустриална и търговска корпорация АД – общо 15,6 млн. лв. след 9 цесии.

По-големи са цесиите на Бургаски свободен университет – 6,92 млн. лв., ВСУ „Черноризец Храбър“ – 4,2 млн. лв., ПРОФОН – с 4,5 млн. лв., К Кепитал АД – 6,1 млн. лв. Опел-Нешев ООД – 4,8 млн. лв., В и В – Изоматик ООД – 8,7 млн. лв. Строй-ЦЕМ ООД – 10,6 млн. лв., Датекс ООД – 7,6 млн. лв.

Сред договорните фондове тези на ДСК извършват цесии за близо 14 млн. лв., или най-много от всички. Сред останалите са фондове на Ти Би Ай, ЕЛАНА, Астра асет мениджмънт АД, Аркус асет мениджмънт АД, Компас Инвест АД, Дилингова финансова компания АД. БФБ-София има цесия за 1,725 млн. лв., а Централен депозитар – за 1,2 млн. лв.

Сред застрахователите „Виктория“ прави 13 цесии за общо 3,44 млн. лв., БАЕЗ – две за 2,8 млн. лв. ЗАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ – една за 1,57 млн. лв., ЗД „Бул Инс“ АД – три за 5,5 млн. лв., Застрахователна компания „Олимпик“-клон България – две за 3,14 млн. лв.

Пълният списък, публикуван на сайта на ФГВБ, е достъпен тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 3
marto76
преди 8 години
Поредната гигантска далавера около пирамидата на Цецо Василев, а Василев продължава да ни се подхилква нагло под мустак от съседна Сърбия и да си харчи на воля парите окрадени от неговата банка! Кога ще има затвор за Цветан Василев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Mammita
преди 8 години
Харесва ми терминът привилигировани вложители това са всичките депутати, политици и партии, които разпъваха чадър над КТБ и прикриваха източването на банката от Цветан Василев. Честно да ти кажа, малко ми е странно че все още има нормални хора, които да вярват на този сайт за поръчкова журналистика Бивол. Я виж пък този линк http://nbox.bg/scandal/item/915-tzvetan-vasilev-finansira-bivola.html Оказва се, че Василев е почнал да плаща още преди 2 години на Бивол, за това и те не го нападат него, а громят Пееф. Като стане дума за КТБ и веднага всичко лошо и далаверите са преписвани на него, а Василев се изкарва все едно невинна жертва. Да не говорим и колко разследвания излязоха с доказателства, че биволчетата яко изнудват, всеки до който се докопат, а като не им се вържат почват да ръсят всякакви интриги и кал в сайта си. Така че явно някой е решил да не им се дава и за това е цялата офанзива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
Cameron+
преди 8 години
Само мазало и миш-маш около това КТБ. 18 месеца слушаме и гледаме золуми и още нито 1 осъден. Абсурдно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Schroeder
преди 8 години
Който е изненадан, да си вдигне ръката! Никой??? Я да видим сега дали някой ще м потърси отговорнност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
doc
преди 8 години
oshte vednaj mersi...za oshte po interesnia link...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
zap
преди 8 години
по-интересна е прогнозата тук:https://bivol.bg/bivol-2015.htmlПрогнозата ни е, че 2016 ще е последната за тази структура (***), мимикрираща като банка. Надяваме, че нейните собственици няма да избягат от правосъдието като се скрият на някой тропически остров със стотиците милиони откраднати от наивните вложители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
doc
преди 8 години
mersi za linka..eto i nai-vajnoto ot negoНай-голямата цесия сключвана в КТБ е от спасената от фалит с държавна помощ и основна кредитираща Делян Пеевски в момента институция Първа инвестиционна банка.Веднъж сдобила се с вземането *** моментално покрива кредитите в КТБ на всички свързани с Пеевски компании.Как и дали изплащат новото си задължение към спасената с държавна помощ *** е въпрос с повишена трудност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
zap
преди 8 години
по-интересни са насрещните страни на цесиите, откъдето изплува една корпулентна фигура - вижте тук:***.miroivanov.com/2016/01/i.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Абе аз да питам.. тези.. квесторите ли беха, са разрешили цесии за 500 милиона,в ущърб на кредиторите на банката, щото те не стават без тяхно разрешение. Нещо отговорност това онова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Опааа, РоМАН Василееев - това ..."абсолютен престъпник, лягай на пода" ли беше? Сигурно нещо е изпаднал в немилост, щом шефа Цаца-тум цацатам не му е казал предварително да бега от КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още