IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ сменя надзорник в „ЧЕЗ Електро“ и избира одитор за 2019 г.

Свикани са общи събрания на акционерите на „ЧЕЗ Електро“ и „ЧЕЗ Разпределение“

19:27 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управителният съвет на „ЧЕЗ Електро България“ АД свиква общо събрание на акционерите на 26 ноември 2019 г. с цел избор на одитор за 2019 година, като предложението е това да е „АФА“ ООД. Поканата е подадена за вписване в Търговския регистър, а събранието е свикано за 15 ч. в гр. София, в централата на дружеството на бул. Цариградско шосе.

Също така акционерите ще решават за промяна в Надзорния съвет на „ЧЕЗ Електро“ като ще гласуват Мартин Маречек да бъде освободен, а на негово място да бъде назначена Барбора Кржижкова.

Като точка трета се предлага преизбиране на настоящия член на Надзорния съвет Христо Петров, за нов 5-годишен мандат.

Също на 26 ноември 2019 г., но от 10 ч. е свикано и общо събрание на акционерите в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Първа точка отново е избор на регистриран одитор за 2019 г., като отново предложението е това да е „АФА“ ООД.

Точка втора включва овластяване на Управителния съвет на „ЧЕЗ Разпределение“ да сключи рамков договор с „ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД, съгласно който чрез отделни сделки „ЧЕЗ Разпределение“ ще придобива интегрирани системи в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), необходими за извършването на лицензионната дейност на „ЧЕЗ Разпределение“. ИКТ системите включват хардуер, софтуер, лицензи за използване на софтуер и съпътстващи услуги, като текуща, гаранционна и извънгаранционна поддръжка. Също включват внедряване и въвеждане в експлоатация, обучение за работа, техническа помощ на различни нива, техническо консултиране, персонализация и приспособяване към специфичните технически изисквания на дружеството.

Общата стойност на всички ИКТ Системи, които „ЧЕЗ Разпределение“ може да придобие чрез сделки по този Рамков договор, няма да надвишава 25 млн. лв. Срокът на рамковия договор е от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2025 г. Самите цени на придобиване ще бъдат определяни от независим оценител.

Възникват два въпроса. Първият е защо външно дружество, ще изпълнява ИКТ доставките на „ЧЕЗ Разпределение“, а не самото то или дъщерно дружество. Все пак 1/3 от акционерите в „ЧЕЗ Разпределение“ са външни лица, несвързани с чешката CEZ.

Вторият въпрос е дали тези общи събрания говорят за намаляване шанса да бъде сключена сделка с „Еврохолд“ или просто илюстрират очаквано забавяне на сделката, което налага вземане на решения от текущ характер.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още