IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чайкафарма може да разпредели дивидент от печалбата за 2016 г.

В краткосрочен план към акционерите могат да бъдат връщани до 20%, а останалите средства ще се използват за инвестиции

14:36 | 24.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Чайкафарма може да разпредели дивидент от печалбата за 2016 г.

В краткосрочен план Чайкафарма Висококачествените лекарства АД може да разпредели до 20% от нетната си печалба като дивидент, като ще използва останалите средства за научноизследователска дейност и разрастването на нови пазари в Европейския съюз. Това става ясно от протокола от общото събрание на акционерите на фармацевтичната компания, провело се на 23 юни в София. Документът е публикуван на сайта на дружеството.

Акционерът Тони Йонков Веков, който е изпълнителен директор на ЗАД „ДаллБогг Живот и Здраве“, е попитал ръководството каква е стратегията за разпределяне на дивидент в следващите три години, като отговорът е дал директорът „Връзки с инвеститорите“ Бисер Иванов.

Иванов коментира, че една част от печалбата за 2016 г. ще се разпредели като дивидент, а останалата част ще се капитализира с цел инвестиции, които дружеството ще прави на европейските пазари.

От отговора и протокола става ясно, че за първото полугодие печалбата на второто по размер на пазарната капитализация публично дружество расте с 8-10% на годишна база.

През първото тримесечие на 2016 г. Чайкафарма Висококачествените лекарства АД печели 2,552 млн. лв. спрямо положителния финансов резултат след данъчно облагане за 2,245 млн. лв., записан в периода януари-март 2015 г. Това е увеличение от 13,7% на годишна база

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Общите приходи са нагоре с 12,3% до 8,4 млн. лв. от отчетените година по-рано 7,44 млн. лв. Общите разходи пък са за 5,5 млн. лв. спрямо такива за 4,9 млн. лв. в края на март 2015 г., показва междинният финансов отчет, разгласен чрез БФБ-София.

Одитираните финансови резултати за 2015 г. пък показаха годишен ръст на нетната печалба от 14,2% до 7,78 млн. лв. и нарастване на EBITDA с 10,7% до 12,84 млн. лв.

„Прогнозираните финансови резултати през 2015 г. бяха постигнати и надминати“, оценяват от компанията, която за последните 12 месеца регистрира 6 нови лекарствени продукта за лечение на хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, ритъмни и проводни нарушения.

Миналата година Чайкафарма спечели точно 7 780 010,40 лв., 7 млн. лв. от които ще отидат за увеличение на капитала, реши още общото събрание на акционерите. По този начин всеки акционер ще увеличи броя на акциите си пропорционално – 14 нови акции за всеки 100 притежавани акции, поясняват от дружеството.

Вътрешната статистика на дружеството показва, че всеки десети българин, или над 700 хил. пациенти, са използвали лекарствени продукти на компанията по лекарско предписание поне веднъж годишно.

През 2015 г. Чайкафарма инвестира в изграждането на собствена лаборатория и научна структура за провеждането на клинични проучвания за биоеквивалентност. Създадената система е допринесла за развитието на научноизследователския потенциал на фармацевтичната компания и получаване на разрешения за употреба на три лекарствени продукта за лечение на сърдечносъдови заболявания в осем страни от Европейския съюз – България, Полша, Чехия, Румъния, Гърция, Словакия, Португалия, Австрия, съобщават още от Чайкафарма.

Научноизследователската дейност на дружеството е фокусирана и върху лечението на диабет, онкологични и неврологични заболявания, които в краткосрочен план се очаква да получат нови разрешения за употреба за страни от ЕС. Европейското разрастване на компанията включва също създаване, изпитване и регистриране на иновативни комбинирани лекарствени продукти за редица тежки диагнози.

Към 31 март 2016 г. основен акционер в Чайкафарма Висококачествените лекарства АД е Тихомир Каменов с 95,85% от капитала. От дружеството информират и за нарастване на броя на акционерите – индивидуални инвеститори и дружества, вследствие и на повишаващото се доверие към здравната и изследователската концепция на Чайкафарма.

Три часа преди края на търговията на БФБ в петък акциите на фармацевтичната компания поевтиняват с 0,8% до 6,15 лв. за брой след една сделка. За последните 12 месеца стойността им се увеличава с 30,6%. Пазарната капитализация е 305,04 млн. лв.

Свързани компании:

Чайкафарма висококачествените лекарства АД(THQM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още