Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

ЦКБ увеличава седем пъти печалбата си през първото тримесечие

Към края на март всички показатели на банката покриват изискуемите от регулаторните органи минимални стойности

ЦКБ увеличава седем пъти печалбата си през първото тримесечие

Снимка: Pixabay

Централна кооперативна банка увеличава седем пъти печалбата си на годишна база през първото тримесечие до 8,5 млн. лв., показва консолидираният отчет на банката за първите три месеца на годината, разпространен чрез БФБ – София.

Разходите за дейността на Групата между януари и март нарастват незначително с 0,93% в сравнение с равнището им от края на първото тримесечие на 2016 г. и достигат абсолютно изражение от 28,7 млн. лв.

Към края на март всички показатели на банката покриват изискуемите от регулаторните органи минимални стойности. Към 31 март балансовата стойност на активите на ЦКБ на консолидирана основа е 5,3 млрд. лв. За тримесечието те нарастват с малко над 2%. В едногодишен аспект активите се увеличават със 7,89% или 387,3 млн. лв.

ТБ Централна кооперативна банка АД
Паричните средства в каси и разплащателни сметки в централни банки формират 28,3% от балансовото число на групата при 26,14% в края на декември. Предоставените ресурси и аванси на банката са с тегло от 5,89% от балансовото число при 5,49% година по-рано. Вложенията във финансови активи, държани за търгуване, финансови активи за продажба и във финансови активи, държани до падеж, представляват 18,94% от активите при 15,63% към края на декември.

В края на първото тримесечие размерът на предоставените кредити и аванси на клиенти формира 44,03% от общите активи на ЦКБ на консолидирана основа спрямо 45,64% година по-рано.

Към края на март общата стойност на задълженията на групата на консолидирана основа е 4,9 млрд. лв. Нарастването им в сравнение с декември е с 2%. Основната част от тези задължения - над 98%, са задължения към други депозитанти – граждани, предприятия и нефинансови институции, като нарастването им спрямо края на първото тримесечие на 2016 г. е със 7,4%.

От началото на годината акциите на банката поскъпват с 5,10%, а през последната една година ръстът в цената е с 67,5% при пазарна капитализация от 181,952 млн. лв. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ