IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦКБ увеличава седем пъти печалбата си през първото тримесечие

Към края на март всички показатели на банката покриват изискуемите от регулаторните органи минимални стойности

18:24 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Централна кооперативна банка увеличава седем пъти печалбата си на годишна база през първото тримесечие до 8,5 млн. лв., показва консолидираният отчет на банката за първите три месеца на годината, разпространен чрез БФБ – София.

Разходите за дейността на Групата между януари и март нарастват незначително с 0,93% в сравнение с равнището им от края на първото тримесечие на 2016 г. и достигат абсолютно изражение от 28,7 млн. лв.

Към края на март всички показатели на банката покриват изискуемите от регулаторните органи минимални стойности. Към 31 март балансовата стойност на активите на ЦКБ на консолидирана основа е 5,3 млрд. лв. За тримесечието те нарастват с малко над 2%. В едногодишен аспект активите се увеличават със 7,89% или 387,3 млн. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Паричните средства в каси и разплащателни сметки в централни банки формират 28,3% от балансовото число на групата при 26,14% в края на декември. Предоставените ресурси и аванси на банката са с тегло от 5,89% от балансовото число при 5,49% година по-рано. Вложенията във финансови активи, държани за търгуване, финансови активи за продажба и във финансови активи, държани до падеж, представляват 18,94% от активите при 15,63% към края на декември.

В края на първото тримесечие размерът на предоставените кредити и аванси на клиенти формира 44,03% от общите активи на ЦКБ на консолидирана основа спрямо 45,64% година по-рано.

Към края на март общата стойност на задълженията на групата на консолидирана основа е 4,9 млрд. лв. Нарастването им в сравнение с декември е с 2%. Основната част от тези задължения - над 98%, са задължения към други депозитанти – граждани, предприятия и нефинансови институции, като нарастването им спрямо края на първото тримесечие на 2016 г. е със 7,4%.

От началото на годината акциите на банката поскъпват с 5,10%, а през последната една година ръстът в цената е с 67,5% при пазарна капитализация от 181,952 млн. лв. 

Свързани компании:

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още